Naisen erikoinen sairaus – haisee mädältä kalalta

Ohhoh! Terveys · Terhi Piiroinen

Suur-Manchesterin alueelta kotoisin oleva Kelly Fidoe-White kärsii erikoisesta sairaudesta, joka saa hänen ihonsa haisemaan mädäntyvältä kalalta. Kalanhajutaudin kanssa kamppaileva nainen kertoo nyt tarinansa Barcroft TV:lle.

Kukaan ei halua vierelleen pahanhajuista ihmistä. Vielä vähemmän henkilön, jonka ominaishaju muistuttaa mädäntyvää kalaa. Trimetyyliamiiniuria-nimisestä sairaudesta kärsivä nainen on yrittänyt pestä hajua pois, vaikka se ei johdukaan huonosta hygieniasta. Hajun syy löytyy geneettisestä poikkeamasta.

Sairaudesta kärsivän henkilön maksa ei muuta epämiellyttäviä hajuja neutraalimpaan muotoon, vaan ne kertyvät elimistöön ja vaikuttavat ihmisen ominaistuoksuihin merkittävästi. Hajun voimakkuutta voi hillitä ruokavalion avulla, mutta se ei poista kokonaan ongelmaa. Kalanhajutauti on todettu alle tuhannella ihmisellä maailmassa.

Kelly työskentelee sairaanhoitajana, mutta saa usein valituksia potilailta ja työkavereilta. Naisella on myös aviomies, joka tunnustaa, että ei huomannut vaimonsa omituista tuoksua ensitapaamisella. Kelly on oppinut elämään sairautensa kanssa ja menestyy elämässään hajusta huolimatta.