Unohda kaloreiden laskeminen! 12 parempaa vinkkiä painonhallintaan

Fitness Lifestyle · Terhi Piiroinen

Eräs lääkäri kehoitti ylipainoista potilastaan laihduttamaan. Hän tokaisi naiselle: ”Älä kuitenkaan tuijota vaakaa tai kaloreita, vaan keskity omaan hyvinvointiin”. Laihduttaminen on parhaimmillaan kokonaisvaltainen elämäntapamuutos, jonka ansioista oppii syömään ja liikkumaan terveellisemmin. Kuurit eivät kanna pitkälle, vaikka niiden avulla voikin saada mojovan startin uuteen elämäntyyliin.

Maailmassa ei ole olemassa yhtä tapaa, joka toimisi kaikkien ihmisten painonpudotuksen ohjenuorana. Toisille sopii vähähiilihydraattinen ruokavalio, joillekin armoton kuntosaliharjoittelu. Kaksi asiaa on kuitenkin varmaa: Peili kertoo enemmän kuin vaaka ja terve on parempi kuin laiha.

PureWow-sivusto antaa nyt 12 vinkkiä, joiden avulla voi pudottaa painoa ilman turhanpäiväistä kaloreiden laskemista. Mikäli tällä maapallolla on vielä joku sellainen, joka ei ole kuullut einesten turmiollisuudesta, niin kerrottakoon hänelle: Älä syö prosessoitua ruokaa. Yksi varmimmista keinoista paremman olon saavuttamisessa on valmistaa ruokansa itse puhtaista raaka-aineista.

Ruoanlaitto ei välttämättä vaadi sen enempää aikaa kuin valmisaterian mikrottaminen. Kyse on viitseliäisyydestä. Lisäksi tavallinen kotiruoka tulee yleensä huomattavasti edullisemmaksi kuin epämääräisillä lisäaineilla ahdatut valmisannokset. Itse tekemällä pystyy kontrolloimaan ruoassa olevan suolan ja sokerin määrää.

Keskity syömiseen. Kiinnitä huomiota siihen mitä suuhusi pistät. Tästä syystä ihmisten ei tulisi syödä television edessä, lehteä lukiessa tai puhelinta näprätessä. Kun katsoo ja maistaa ruokaansa, tulee nopeammin kylläisemmäksi ja ruokailu muuttuu nautinnoksi makumaailmassa. Lautaselle kannattaa panna mahdollisimman paljon proteiinia, joka pitää näläntunteen poissa ja polttaa rasvaa. Lisäksi proteiini on lihasten raaka-aine.

Päivän aikana kannattaa syödä monta pientä annosta esimerkiksi 3-4 tunnin välein. Säännöllinen ruokailurytmi on avain onneen. Lounaan ja päivällisen välissä kannattaa turvautua terveelliseen ja täyttävään välipalaan. Myös juomatottumuksiin on syytä kiinnittää huomiota. Sokerijuomat kannattaa jättää kokonaan pois ja hedelmät nauttia ennemmin syötävässä kuin juotavassa muodossa. Vettä kannattaa puolestaan hörppiä pitkin päivää.

Yksi nerokas ja yksinkertainen laihdutusvinkki on pienemmän lautasen käyttäminen. Kikka huijaa aivoja ja keino on todistettu toimivaksi jopa tieteen avulla. Tavoitteellinen laihduttaminen ei tapahdu hetkessä. Hitaasti mutta varmasti muuttuva olo kantaa pitkälle ja kestää. Näkyvien muutosten ilmaantuminen voi kestää kuukausia, mutta lopulta kärsivällisyys palkitaan. Ruokaa ei kannata demonisoida ja jokaisella on oikeus juhlaan ja nautintoihin. Herkkupalkinnot kannattaa kuitenkin vaihtaa hyödyllisempiin vaihtoehtoihin, kuten uusiin jumppahousuihin tai kesäkenkiin.