Tutkimus: Kokaiinia käyttävät ottavat muita enemmän riskejä seksissä

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Keskushermostoa voimakkaasti stimuloiva kokaiini piristää, vie näläntunnetta ja luo euforiaa. Kokaiinin on nyt tutkittu kasvattavan käyttäjiensä seksihaluja ja ajavan ihmisiä riskialttiiseen käyttäytymiseen seksiä harrastaessa. Kokaiinia käyttävät henkilöt saavat muita herkemmin sukupuolitauteja.

John Hopkinsin yliopistossa on toteutettu tutkimus, jonka mukaan kokaiininkäyttäjät sairastuvat muita herkemmin sukupuolitauteihin, kuten HIV:hen. Tutkimukseen osallistui 12 keskimäärin 27-vuotiasta kokaiinia käyttävää henkilöä. Heistä kahdeksan oli miehiä. Testiin osallistuneille henkilöille annettiin kolmenlaisia pillereitä: yhdessä oli lumelääkettä ja kahdessa muussa oli eri annokset kokaiinia.

Testiryhmän henkilö asetettiin pillerin ottamisen jälkeen hypoteettiseen tilanteeseen tietokoneen avulla. Tietokonetestin avulla mitattiin osallistujien seksihalukkuutta ja sitä, kauan he pystyivät odottamaan aktia. Myös kondomin käyttöön kiinnitettiin huomiota, Psychopharmacology uutisoi.

Testin perusteella kokaiinia ottaneet jättivät kondomin käyttämättä, mikäli he joutuivat odottamaan pidempään seksiaktin käynnistymistä. Lumelääkettä ottaneista 70 prosenttia halusi käyttää yhdynnässä kondomia tunnin odottamisen jälkeen. Suuremman kokaiiniannoksen ottaneista vain 40 prosenttia olisi käyttänyt kondomia. Sukupuolitaudin todennäköisyyden oli kerrottu olleen 0,05 prosenttia. Kokaiinin ottaneet testiryhmän henkilöt ottivat muita enemmän riskejä.