Kurkulla lukuisia terveyshyötyjä – rastafarikin tietää sen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Jamaicalainen Macka B on tehnyt kurkulle oodin reggaen muodossa. Suomalaiset syövät kurkkua salaateissa, voileipien päällä ja säilöttynä versiona. Kurkkua on käytetty ravintona vuosituhansien ajan ja niillä on lukuisia terveyshyötyjä. Kurkut muun muassa puhdistavat elimistöä ja antavat elinvoimaa iholle.

Kurkkuja on hyödynnetty perinteisesti kauneudenhoidossa silmäpussien lievittämisessä. Silmille asetetut kurkkuviipaleet kosteuttavat ja rauhoittavat. Kurkun sisältämät ainesosat voivat hillitä ihon vanhenemista. Macka B:n mukaan kurkku auttaa myös nesteyttämisessä, sillä se on noin 95 prosenttisesti vettä.

Kurkussa on kaliumia, joka auttaa verenpaineen alentamisessa. Kurkkuja syömällä voi edesauttaa aivotoimintaa ja ehkäistä neurologisia ongelmia. Vihreät vihannekset sisältävät myös tiettyjä syöpiä sekä sydän- ja verisuonitauteja vähentäviä polyfenoleita. Lisäksi kurkkujen avulla voi ehkäistä tulehduksia ja lievittää kipua, Huffington Post uutisoi.

Kurkkuja syömällä voi poistaa pahanhajuisen hengityksen tuottamia bakteereja suusta. Lisäksi kurkuissa on hyödyllistä K-vitamiinia. Kurkkuja voi nauttia huoletta myös laihdutuskuurin aikana, sillä niissä on ainoastaan 15 kilokaloria sadassa grammassa.