Yli 20 kiloa pudottaneet neuvovat: Muista nämä asiat laihduttaessasi!

Fitness Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ylipainoon voi johtaa lääkitys tai jokin sairaus, mutta useimmissa tapauksissa kyse on kuitenkin ihmisten omista elämäntavoista, ruokailutottumuksista ja valinnoista. Sen vuoksi laihduttamisen aloittaminen onkin aina elämäntapamuutos, joka tulee muuttamaan arjen jokaista osa-aluetta jonkin verran.

Monet haluaisivat laihduttaa muutaman kilon ollakseen ihannepainossaan. Ylipainoisilla urakka ja muutos on kuitenkin suurempi, minkä vuoksi se vaatiikin suurta mielenlujuutta. Nyt 22-68 kiloa laihduttaneet ihmiset antoivat neuvoja muille ihmisille, jotka haluavat alkaa laihduttamaan.

1. Heitä vaaka pois

Kun alat tekemään elämässä parempia muutoksia, paino tulee putoamaan väistämättäkin. Älä siis lisää stressiä laihduttamiseen tuijottamalla vaakaa vaan seuraa omaa jaksamista ja peilikuvaa mielummin.

2. Aloita

Aloittaminen on vaikeinta ja varsinkin hitaasti aloittaminen tuntuu monien mielestä pahalta, koska tuloksia haluaisi nähdä heti. Liikkumisen aloittamisessa kannattaa olla kärsivällinen ja armollinen itselleen, että ei loukkaa itseään.

3. Älä luovuta vaikka tuntuisi pahalta

Muutoksia alkaa syntymään vasta sellaisista harjoitteista, joissa menet epämukavuusalueelle ja treenaat niin kauan, että se sattuu. Ilman itsesi haastamista et kehity.

4. Löydä kiva harrastus

Liiku ja tee jotakin sellaista mistä pidät. Se voi olla yleisurheilu, juokseminen, jokin joukkuelaji, ryhmäliikunta, tanssi tai kuntosalilla käyminen.

5. Muuta ruokailutottumuksia

Jätä epäterveellisiä ruokia pois ruokavaliosta ja ota tilalle terveellisempiä. Jokainen hyvä ja huono valinta vaikuttavat joka kerta ja vievät ihmistä joko lähemmäksi tai kauemmaksi omasta tavoitteestaan.

6. Älä ota liian rajoittavaa ruokavaliota

Suunnittele ruokavaliosi niin, että se ei muistuta nopeaa parin kuukauden dieettiä vaan elämäntapaa, jota voit noudattaa aina. Kaikkia lempiruokia ei siis kannata jättää pois, koska muussa tapauksessa ruokavaliolta voi katketa selkäranka ja saatat päätyä jälleen syömään samalla tavalla kuin aikaisemminkin.

7. Laihduttaminen ei ole kilpailu

Älä kilpaile ajan kanssa laihduttaessasi. Aikaan sidotut tavoitteet saattavat johtaa painon jojoilemiseen. Kyseessä on elämäntapamuutos, jonka tulisi jatkua koko loppuelämän ajan, että pysyt terveenä. Laihduttamiseen ja hyvään kuntoon ei ole oikotietä vaan sen eteen pitää nähdä vaivaa.