Gluteenittomalla ruokavaliolla ikävä varjopuoli – lisää diabetesriskiä

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Gluteeniton ruokavalio on keliaakikoille välttämätön. Viime vuosien aikana yhä useampi on kuitenkin alkanut suosimaan gluteenitonta ruokavaliota vallitsevan trendin vuoksi, terveydellisistä syistä tai pudottaakseen painoaan. Tutkijoiden mukaan tämä ei välttämättä olekaan kovin hyvä asia.

Jokaisessa ruokavaliossa ja trendissä on aina hyvät ja huonot puolensa. Turvallisena pidetyssä gluteenittomassa ruokavaliossa on nyt huomattu se varjopuoli, että se lisää ihmisten riskiä saada kakkostyypin diabetes. Diabeteksen puhkeaminen oli täysin verrattavissa siihen paljonko ihminen söi gluteenia.

Daily Mail -lehden mukaan tutkijat huomasivat, että alle neljä grammaa gluteenia päivän aikana syövillä ihmisillä oli 13 prosenttia suurempi riski sairastua diabetekseen. Tutkimuksessa seurattiin kolmen pitkän jakson aikana lähes 200.000 ihmisen terveyttä ja ruokailutottumuksia gluteenin suhteen.