Viimeinkin! Jatkossa päivä on yötä pidempi

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tänään Suomessa vietetään kevätpäiväntasausta, jolloin pohjoinen pallonpuolisko kääntyi takaisin aurinkoa päin. Kevättasauksen aikaan päivä ja yö ovat yhtä pitkiä, eli 12 tuntia. Tästä eteenpäin päivä juhannjukseen saakka on pidempi kuin yö.

Suomalaisen perinnekulttuurin ja suomenuskon puolesta toimiva Taivaannaula-yhdistyksen mukaan kevätpäiväntasausta on pidetty perinteisesti muuttolintujen paluupäivänä. Kevättasausta on myös pidetty aikoinaan vuoden kuivimpana päivänä, jonka vuoksi suomalaiset ovat karsineet tänä päivänä ahkerasti peltojen risukkoja ja hävittäneet kodeissa olleita lutikoita.

Vanhan uskomuksen mukaan teeren soidin määrittelee sen, tuleeko keväällä vielä lumisateita. Mikäli teeri kujertaa jo ennen kevätpäiväntasausta, on luvassa lisää lunta. Jos teeri kuitenkin jättää soidinmenonsa kevätpäiväntasauksen jälkeiseen aikaan, on luvassa kaunissäinen kevät. Onko joku kuullut teeren soidinmenoja?