Aktiivisuusmittari pelasti naisen hengen – korkea syke paljasti hengenvaaran

Fitness Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

73-vuotiaalla Patricia Lauderilla on ollut jo pitkään ranteessaan Fitbit-niminen aktiivisuusranneke, jonka avulla nainen on mitannut aktiivisuuttaan ja kulutustaan päivän aikana. Hän oli useamman päivän ajan tuntenut itsensä poikkeuksellisen väsyneeksi, minkä vuoksi hän oli mennyt lääkäriin. Kokeista ei kuitenkaan paljastunut mitään poikkeavaa, ja hänet passitettiin kotiin.

Patricia Lauder oli huomannut, että hänen sykkeensä oli ollut päivä päivältä korkeampi. Eräänä päivänä syke oli ollut levossa 140 lyöntiä minuutissa, jolloin nainen oli soittanut itselleen ambulanssin. Onneksi Fitbit-ranneke oli paljastanut korkean sykkeen, koska se oli kertonut hengenvaarallisesta ongelmasta.

Naisen keuhkoista oli löytynyt kaksi veritulppaa, joiden vuoksi sydän oli joutunut tekemään tavallista enemmän töitä, mikä oli puolestaan aiheuttanut myös sydämen laajentuman. Lauder selvisi veritulpista pienellä leikkauksella, jonka jälkeen hänen sydämensä ja keuhkojen toiminta oli palautunut Women’s Health -lehden mukaan normaaliksi jo kuluneen vuorokauden aikana.