Luksusfestivaalista tuli selviytymistaistelu: ”Ihmiset kamppailivat teltoista”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Festivaaleja ja muita tapahtumia markkinoidaan joskus hieman yliampuvin lupauksin, mutta nyt alalla on tehty todennäköisesti maailmanennätys. Bahamalla Exuman saarella järjestetty Fyre Festival mainosti olevansa kaikkien aikojen luksusfestivaali, mutta totuus oli kuin liveversio Selviytyjät-realitysarjasta.

Räppäri Ja Rulen ja Billy McFarlandin järjestämän festivaalin mainosten mukaan tuhansia euroja lipuistaan maksavat vieraat saisivat juhlia paratiisisaarella yhdessä A-sarjan julkkistähtien kanssa laadukkaimmissa mahdollisissa puitteissa sekä nauttia tähtikokkien herkuista ja suosikkiyhtyeiden, kuten Blink 182:n, konserteista. Blink 182 perui keikkansa päivää ennen festivaalia.

Fyre Festival, Kuva: Splash
Fyre Festival, Kuva: Splash

Karmaisevien järjestelyjen paljastuttua koko festivaali päätettiin lopulta perua, vaikka yleisö oli jo paikalla. Samalla peruttiin myös tapahtuman toinen osa, joka oli määrä järjestää ensi viikonloppuna. Festivaalia mainostivat sosiaalisessa mediassa näkyvästi järjestäjien lisäksi muun muassa Kendall Jenner, Bella Hadid ja Emily Ratajkowski. Vahvistamattomien tietojen mukaan julkkisnaisille maksettiin jättisummia festivaalin ylistämisestä ennakkoon.

New York Timesin haastattelema Shivi Kumar oli maksanut festarimatkastaan yli 3.000 euroa, jonka vastineeksi hänelle oli luvattu majoitus luksustalossa, jossa olisi neljä king size -parisänkyä ja suuri lounge-tyylinen olohuone. Paikan päällä Kumarille osoitettiin kuitenkin telttakylää ja pyydettiin valitsemaan sieltä haluamansa.

Kumar kertoi, että ihmiset villiintyivät huomattuaan tilanteen, jolloin he ryhtyivät kamppailemaan teltoista ja jopa varastelemaan sänkyjä muista teltoista. Osassa teltoista ei ollut edes sänkyjä, joten asukkaat joutuivat nukkumaan pelkissä makuupusseissa, jotka nekin tuli noutaa itse paikalle kuljetetusta kontista.

Fyre Festival, Kuva: Splash
Fyre Festival, Kuva: Splash

Järjestäjät syyttävät jättimäisestä flopista myrskyä, joka iski alueelle vain pari päivää ennen tapahtuman alkamista. Selitykset eivät ole kuitenkaan riittäneet, sillä luksusluokan festarialueella ei ollut alunperinkään mainoksissa luvattuja ylellisyyksiä. Paikalla tarjolla ollut ruoka oli aivan tavallista halpaa festariruokaa, joka sekin oli loppunut kesken.

Fyre Festivalista on tullut hitti sosiaalisessa mediassa, jossa sille nauretaan avoimesti. Ja Rule ja Billy McFarland ovat luvanneet palauttaa osallistujille rahat. Heidän mukaansa tapahtuman suuri suosio tuli yllätyksenä, joten järjestelyt eivät olleet valmiina ajoissa. Exuman lentokentälle syntyi niin ikään kaaos, kun saarelta takaisin mantereelle pyrkineet festarivieraat kansoittivat lentokentän.