Floppifestarilta vaaditaan oikeudessa 100 miljoonan korvauksia

Festarit Ohhoh! Viihdeuutiset · Stara.fi

Kerroimme viikonloppuna kuinka Bahamalla Exuman saarella järjestetty Fyre Festival mainosti olevansa kaikkien aikojen luksusfestivaali, mutta totuus oli kuin liveversio Selviytyjät-realitysarjasta. Festivaali oli nimittäin alusta nopeaan loppuun saakka yhtä kaaosta.

Räppäri Ja Rulen ja Billy McFarlandin järjestämän festivaalin tuhansia euroja maksaneiden asiakkaiden tuli saada juhlia paratiisisaarella yhdessä A-sarjan julkkistähtien kanssa laadukkaimmissa mahdollisissa puitteissa sekä nauttia tähtikokkien herkuista ja suosikkiyhtyeiden, kuten Blink 182:n, konserteista. Totuus oli aivan toinen, ja karmaisevien järjestelyjen paljastuttua koko festivaali päätettiin lopulta perua, vaikka yleisö oli jo paikalla.

Nyt Fyre Festivalin järjestäjät on haastettu joukkokanteella oikeuteen ja heiltä vaaditaan peräti 100 miljoonan dollarin korvauksia. Maineikas asianajaja Mark Geragos jätti kanteen perjantaina Los Angelesin tuomioistuimeen. Vastaajina ovat tapahtuman järjestäneet räppäri Ja Rule ja hänen kumppaninsa Billy McFarland ja Fyre Media. Kanteessa vastaajille vaaditaan tuomiota muun muassa petoksesta, harhaanjohtamisesta ja sopimusrikkomuksesta.

Fyre Festival, Kuva: Splash
Fyre Festival, Kuva: Splash

New York Timesin haastattelema Shivi Kumar oli maksanut festarimatkastaan yli 3.000 euroa, jonka vastineeksi hänelle oli luvattu majoitus luksustalossa, jossa olisi neljä king size -parisänkyä ja suuri lounge-tyylinen olohuone. Paikan päällä Kumarille osoitettiin kuitenkin telttakylää ja pyydettiin valitsemaan sieltä haluamansa.

Kumar kertoi, että ihmiset villiintyivät huomattuaan tilanteen, jolloin he ryhtyivät kamppailemaan teltoista ja jopa varastelemaan sänkyjä muista teltoista. Osassa teltoista ei ollut edes sänkyjä, joten asukkaat joutuivat nukkumaan pelkissä makuupusseissa, jotka nekin tuli noutaa itse paikalle kuljetetusta kontista.

Fyre Festival, Kuva: Splash
Fyre Festival, Kuva: Splash

Järjestäjät syyttävät jättimäisestä flopista myrskyä, joka iski alueelle vain pari päivää ennen tapahtuman alkamista. Selitykset eivät ole kuitenkaan riittäneet, sillä luksusluokan festarialueella ei ollut alunperinkään mainoksissa luvattuja ylellisyyksiä. Paikalla tarjolla ollut ruoka oli aivan tavallista halpaa festariruokaa, joka sekin oli loppunut kesken.

Fyre Festivalista on tullut hitti sosiaalisessa mediassa, jossa sille nauretaan avoimesti. Ja Rule ja Billy McFarland ovat luvanneet palauttaa osallistujille rahat. Heidän mukaansa tapahtuman suuri suosio tuli yllätyksenä, joten järjestelyt eivät olleet valmiina ajoissa. Exuman lentokentälle syntyi niin ikään kaaos, kun saarelta takaisin mantereelle pyrkineet festarivieraat kansoittivat lentokentän.