Tutkimus väittää: Olut lievittää kipua särkylääkkeitä paremmin!

Ohhoh! Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Mikäli tuoreeseen tutkimukseen on uskominen, kaksi tuoppia olutta pitää lääkärin loitolla. Alkoholin on nimittäin havaittu tehoavan kiputiloihin särkylääkkeitä paremmin.

Greenwichin yliopiston Journal of Pain -julkaisussa julkaistussa tutkimuksissa kävi ilmi, että kaksi pintillistä olutta voi lieventää kipua neljäsosan verran. Toistaiseksi on epäselvää, johtuuko kehon kohottunut kivunsietokyky alkoholin vaikutuksesta aivojen reseptoreihin vai sen ahdistusta lieventävästä vaikutuksesta.

Tutkimusta johtaneen Trevor Thompsonin mukaan alkoholia voi tutkimuksen valossa verrata kodeiinin kaltaisiin kipulääkkeisiin. Sen teho on voimakkaampi kuin yleisesti apteekkien hyllyiltä saatavissa parasetamolia sisältävissä särkylääkkeissä.

– Jos voisimme kehitellä lääkkeen ilman alkoholin vahingollisia sivuvaikutuksia, käsissämme voisi olla jotain mikä on tehokkaampaa kuin nyt markkinoilla olevat lääkkeet, Thompson kuvailee The Sun -lehdelle.

Tutkijat kuitenkin varoittavat, että alkoholin juomisessa kipulääkkeenä on omat terveydelliset riskinsä. Suomessa alkoholin kohtalaiseksi riskirajaksi määritellään miesten kohdalla noin 14 annosta viikossa ja naisilla noin 7 annosta viikossa.