Kannabis voi olla muistisairaiden pelastus – palauttaa unohdettuja asioita

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Lääkekannabistutkimus on aktiivinen tieteenhaara, ja tutkijat yrittävät jatkuvasti jalostaa yleisestä kasvista mahdollisimman monipuolista lääkintäainetta. Nyt on julkaistu uusi tutkimustulos, jonka mukaan kannabiksessa oleva psykoaktiivinen yhdiste THC voi korjata dementiaa ja jopa palauttaa unohdettuja asioita muistisairaille.

Nature Medicine on julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan pienet annokset THC-yhdistettä parantavat ihmisen kognitiivisia kykyjä, kuten muistia ja uuden oppimisen taitoa. Nyt THC:n vaikutusta on testattu laboratoriohiirillä. Tutkimuksessa tarkasteltiin kolmessa eri iässä olevan hiiriryhmän suorituksia vesilabyrintissa.

Hiiret suorittivat tehtävän ilman kannabiksen vaikutusta, jolloin nuorimmat hiiret suoriutuivat labyrintista parhaiten. THC-annoksen saatuaan kaksi vanhinta hiiriryhmää pärjäsivät parhaiten – nuorimmat huonoiten. Vanhat hiiret suorittivat myös toisessa tehtävässä olleen esineen löytämisen yhtä hyvin nuorten kanssa THC-yhdistettä saatuaan.

Oxfordin yliopiston neurotieteen professori Zameel Caderin mukaan tutkimus osoittaa, että kannabiksesta on merkittävää hyötyä muistisairauksien hoidossa ja ehkäisyssä. Psykoaktiivisella yhdisteellä näyttää olevan eniten myönteisiä vaikutuksia vanhemmille ikäryhmille.

Professorin mukaan kuluu kuitenkin roimasti aikaa, ennenkuin THC:n testaaminen voidaan aloittaa muistisairailla ihmisillä. Vielä ei esimerkiksi tiedetä, missä vaiheessa sairautta THC:n nauttiminen kannattaa aloittaa ja meneekö hyötyjen ilmaantumiseen vuosia. Osa ihmisistä on aloittanut hyötyjen tavoittelun omatoimisesti.