Valtaosa suomalaisista haluaa purkaa alkoholilain rajoituksia

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kerroimme viime vuonna kuinka Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan suomalaiset toivoivat väljempää alkoholipolitiikkaa. Poliitikan tiukentamisen puolesta oli enää 10 prosenttia vastaajista, kun luku oli vuotta aiemmin 14 prosenttia. 47 prosenttia vastaajista kannatti viinien myyntiä ruokakaupoissa.

Nyt suomalaisten näkemykset alkoholipolitiikasta ovat taas nousseet ajankohtaisiksi, koska Keskusta ryhtyi yllättäen vastustamaan oman uuden alkoholilain sisältöä. Stara paljasti taannoin kuinka Keskusta halusi siirtää keskioluen pois kaupoista ja kioskeista myyntiin vain Alkoihin. Suunnitelmasta luovuttiin, kun hanke paljastui ja siitä nousi valtaisa kohu.

Taloustutkimuksen tuoreen tutkimuksen mukaan 75 prosenttia suomalaisista haluaa tällä hetkellä purkaa alkoholilainsäädännön rajoituksia. 30 prosenttia suomalaisista purkaisi rajoituksia selvästi ja 45 prosenttia jonkin verran. Miehet vastasivat huomattavasti naisia useammin, että rajoituksia tulisi purkaa selvästi. Voimakkaimmin alkoholilainsäädännön rajoituksia purkaisivat 45−54-vuotiaat. Rajoituksia halusi lisätä vain 13 prosenttia vastaajista.

Puoluekannatuksen mukaan rajoitusten innokkaimmat purkajat löytyvät Kokoomuksen kannattajista, sillä heistä peräti 90 prosenttia purkaisi rajoituksia. Seuraavaksi eniten rajoitusten purkamisen kannalla ovat Perussuomalaisten kannattajat, joista 80 prosenttia puoltaa rajoitusten purkamista. Vähiten eduskuntapuolueiden kannattajissa alkoholirajoitusten höllentäminen saa tukea Suomen Keskustassa, Vasemmistoliitossa ja Vihreässä liitossa.