Tutkijat varoittavat: Italian supertulivuori voi purkautua pian

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Italian Napolin lähettyvillä sijaitseva Campi Flegreita on kutsuttu Euroopan vaarallisimmaksi tulivuoreksi. Mikäli läpimitaltaan 12 kilometrin supertulivuori purkautuisi, olisivat sen aiheuttamat tuhot valtavat.

Nyt University College London -yliopiston ja Versuviuksen observatorion tutkijat ovat varoittaneet Campi Flegrein osoittavan heräämisen merkkejä. Tutkimalla maaperän liikkeitä ja halkeilua he ovat päätelleet tulivuoren lähestyvän kriittistä tilaa, jossa purkautuminen saattaa olla erittäin todennäköistä.

– Viranomaisten täytyy alkaa valmistautumaan purkautumiseen, varoittaa tuoretta tutkimusta johtanut University College Londonin Christopher Kilburn tiedotteessa.

Tulivuoressa on esiintynyt ajoittaista levottomuutta pian 70 vuoden ajan. Se on johtanut toistaiseksi maanjäristyksiin ja maan nousemiseen. Tähän asti on kuitenkin uskottu, ettei maan kuoren sisään ole kerääntynyt tarpeeksi energiaa johtamaan varsinaiseen purkaukseen.

Campi Flegreita purkautui viimeksi vuonna 1538. Silloinen pieneksi kuvailtu purkaus kesti kahdeksan vuorokautta ja synnytti alueelle Monte Nuovo -vuoren. Phys.org-sivuston mukaan tulivuori uhkaisi nykyään purkautuessaan satoja tuhansia sen kalderan päällä asuvia ja läheisen Napolin lähes miljoonaa asukasta.