12 euron rihkamakoru paljastui timanttisormukseksi – arvo satoja tuhansia euroja!

Lux Ohhoh! · Tim Isokivi

Kun seuraavan kerran näet kirpputorilla rihkamaksi kuvittelemiasi koruja, katso tarkemmin. Hyvällä tuurilla niistä voi paljastaa satojen tuhansien eurojen arvoisia jalokiviä.

Noin 30 vuotta sitten anonyyminä pysyttelevä lontoolainen osti peräkonttikirpputorilta alle 12 euroa maksaneen sormuksen. Koska siinä oleva koru ei kiiltänyt oikean jalokiven lailla, kuvitteli ostaja sen olevan tekotimantti.

Taannoin sormuksen omistaja alkoi kuitenkin epäillä korun olevan aito, ja toimitti sen Sotheby’s -huutokaupan arvioitavaksi. Sormuksessa oleva kivi osoittautui todelliseksi, 1800-luvulta peräisin olevaksi 26 karaatin timantiksi. Huutokaupan koruosaston johtaja Jessic Wyndham uskoo timantin vanhanaikaisen leikkaustyylin hämänneen ihmisiä.

– Vanhanaikaisesti tyynyn muotoon leikattu jalokivi ei heijasta yhtä paljon valoa kuin nykyaikaisella menetelmällä leikattu kivi. Kivi haluttiin pitää luonnollisen muotoisena ja sen painoa haluttiin säilyttää mahdollisimman paljon sen sijaan, että siitä olisi tehty mahdollisimman kiiltävä, Wyndham kuvailee BBC:lle.

Jalokivi tullaan huutokauppaamaan kesäkuussa. Sen odotetaan menevän kaupaksi jopa 400.000 euron hintaan.