Tutkimus: Lihavuus aiheuttaa ennenaikaisia siemensyöksyjä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ennenaikainen laukeaminen tai liian herkkä siemensyöksy on tavallinen ongelma. Ennenaikaista laukeamista ilmenee lähes kaikilla miehillä jossain elämänvaiheessa. Duodecimin terveyskirjasto muistuttaa, mikäli ongelma toistuu säännöllisesti, kannattaa kiinnittää huomiota tilanteeseen ja olosuhteisiin.

Uusi kumppani, pitkä pidättyminen seksistä, suorituspaineet tai vaikkapa alkoholinkäytön lopettaminen saattavat vaikuttaa herkkään siemensyöksyyn. International Journal of Impotence Research -julkaisussa on nyt luettavissa tutkimus, jonka mukaan myös vartalon mallilla on osuutta ennenaikaisen simensyöksyn saamiseen. Mikäli miehen vartalonympärys on yli metrin, on hänellä kolme kertaa suurempi riski saada siemensyöksy muita nopeammin.

Tutkimukseen osallistui sata miestä. Ennenaikaisista siemensyöksyistä kärsivien miesten oireina olivat myös keskivartalolihavuuden lisäksi korkea verenpaine ja korkea verensokeri. Mikäli miehellä oli metabolinen oireyhtymä, sai hän siemensyöksyn todennäköisesti jo 1,5 minuutin jälkeen. Terveet testitoverit kestivät yli tuplasti pidempään.

Ylipainosta johtuvat ongelmat liittyivät tutkimuksen mukaan oleellisesti testattavien henkilöiden mieskuntoon. Heidän hormonitasonsa olivat epätasapainossa, mikä puolestaan johti vähentyneeseen libidoon, suorituspaineisiin ja sympaattisen hermoston ylimääräiseen aktiivisuuteen.

Kerroimme taannoin, että parempaa mieskuntoa havittelevien herrojen kannattaa syödä usein hedelmiä, vihanneksia ja vähärasvaisia tuotteita. Myös täysjyvä kannattaa sisällyttää ruokavalioon. Herkkää siemensyöksyä voi hillitä alkoholinkäytön rajoittamisella ja liikunnalla.