Robottivartijat käyttöön Dubaissa – partioivat ostoskeskusten käytävillä

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Lainvartijoina toimivat robotit ovat olleet vuosikymmenten ajan sci-fin peruskuvastoa, mutta Dubaissa ne ovat jo todellisuutta. Paikallisten ostoskeskusten käytävillä ovat toukokuun lopusta saakka partioineet robottivartijat.

Barcelonalaisen Pal Roboticsin kehittelemän robotin ei kuitenkaan kannata ainakaan vielä odottaa jahtaavan rikollisia Robocop-elokuvien nimikkohahmon tapaan. Toistaiseksi ihmiset voivat raportoida rikoksia ja maksaa sakkoja robottivartijassa olevan kosketusnäytön avulla. Lisäksi robotti osaa muun muassa neuvoa suuntaa kysyviä turisteja.

Robottivartija on Newsweek-lehden mukaan varustettu kasvontunnistustekniikalla, minkä lisäksi se osaa lukea tunnetiloja ihmisten ilmeistä. Robotti esiteltiin yleisölle Gulf Information Security Expo and Conference -turvallisuustapahtumassa. Emiraatin tavoitteena on, että Dubain poliisivoimista neljäsosa muodostuu roboteista vuoteen 2030 mennessä.

– Maailman ensimmäisen toimivan ”Robocopin” lanseeraaminen on tärkeä virstanpylväs emiraatille. Dubain visiona on nousta globaaliksi johtajaksi älykaupunkiteknologian käyttöönotossa, Dubain poliisin älypalveluiden pääjohtaja Nasser Al Razzouqi kuvailee.