VR:n logo päätyi pornosivuston logoon – näyttääkö tutulta?

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa matkustajaliikennettä raiteilla vielä toistaiseksi monopolina hoitava entinen Valtion rautatiet, eli nykyinen VR, on ollut viime aikoina usein otsikoissa vähemmän mairittelevista syistä. Nyt VR on kuitenkin joutunut erikoiseen tilanteeseen verkossa.

Valpas Staran lukija nimittäin raportoi törmänneensä tuttuun vihreään VR-logoon erään aikuisviihdesivuston logossa. Suomalaisyhtiön logo on rekisteröity tavaramerkiksi vuonna 2009 luokassa 39, joka kattaa erityisesti matkoihin ja kuljetukseen liittyvät palvelut.

Todellisuudessa tavaramerkki saa kuitenkin laajan tunnettuutensa ansiosta Suomessa suojaa kaikissa tuotteissa ja palveluissa, sisältäen myös aikuisviihdepalvelut. VR on kuitenkin maailmanlaajuisesti käytössä oleva virtuaalitodellisuuteen viittaava yleistermi, joten kyseeessä on tavaramerkkioikeudellisesti poikkeuksellinen tilanne. Sille ei nimittäin voi saada edellä mainitusta huolimatta yksinoikeutta virtuaalitodellisuuteen liittyvillä aloilla, koska termille on olemassa niin sanottu vapaana pitämisen tarve.

VR:n logon kuviomuoto ja väritys nauttivat joka tapauksessa tekijänoikeussuojaa. Kuvien perusteella ei liene epäselvyyttä, ettei aikuisviihdesivuston logo olisi lainattu suoraan suomalaiselta junayhtiöltä. Sivuston luonteen vuoksi emme linkitä kyseiselle sivulle lainkaan.