Australia takavarikoi pedofiilien passit – uusi laki ehkäisee seksiturismia

Matkailu · Terhi Piiroinen

Australian parlamentti on käsitellyt lakialoitetta, joka eväisi matkustamiseen oikeuttavat asiakirjat kaikilta pedofiliasta tuomituilta. Laki tulee koskemaan yli 20.000 rikollista, jotka on tuomittu lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Kyseessä on maailmahistorian ensimmäinen pedofiilien liikkuvuutta rajoittava laki.

– Tämä on voimakkain keino estää lapsiin kohdistuva seksiturismi. Mikään maa ei ole aiemmin ottanut käyttöön tällaista keinoa estääkseen kansalaistensa siirtymistä ulkomaille. Seksuaalirikolliset matkustavat yleensä köyhempiin maihin suorittamaan lasten hyväksikäyttöä, oikeusministeri Michael Keenan kertoi The Sydney Morning Heraldille.

Australian parlamentissa valmistellaan pikaisia muutoksia maan rikoslakiin ja passilakiin. Nykyiset lait eivät päättäjien mukaan estä rikoksentekijöitä tarpeeksi. Pedofiilit eivät tule saamaan passia niin kauan, kun heidät on listattu maan seksuaalirikollisten rekisteriin. Australiassa on tällä hetkellä 3.200 pedofiilia, joiden nimi on listalla ikuisesti, mutta joidenkin tekijöiden rikokset vanhenevat aikanaan.

Passin myöntämistä pedofiileille voidaan harkita poikkeustapauksissa, mikäli työ tai henkilökohtaiset syyt edellyttävät matkustamista riittävän painavin perustein. Tällöin kuitenkin varmistetaan, ettei henkilöstä ole vaaraa kohdemaan lapsille. Viime vuonna noin 800 australialaista pedofiilia oli matkustanut ulkomaille, ja heistä puolet rikkoivat raportointivelvollisuuksia ja aiheuttivat merkittävän riskin harjoittaa lapsiin kohdistuvaa seksirikollisuutta esimerkiksi Kaakkois-Aasian maissa.