Eminemin hitin sana nousi Oxfordin sanakirjaan

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Eminemin vuonna 2000 julkaisema Stan lukeutuu tähden uran suurimpiin ja tunnetuimpiin kappaleisiin. Didon Thank You -kappaletta samplannut hitti kertoi synkän, kuolemaan päättyvän tarinan räppärin pakkomielteisestä fanista.

Stan on sittemmin muodostunut englannin kielessä yleiseksi termiksi yli-innokkaasta ja pakkomielteisestä fanista. Sana on jo niin yleinen, että Eminemin hitistä alkunsa saanut määritelmä on jo päätynyt merkittävään Oxfordin englannin kielen sanakirjaan.

Sanakirjassa termin kuvaillaan syntyneen 2000-luvun alussa, todennäköisesti Eminemin ansiosta. Kyseessä ei ole ensimmäinen muusikon lanseeraama termi, joka on päätynyt englannin kielen sanakirjaan. Muita esimerkkejä ovat Billboard-sivuston mukaan Draken YOLO ja Beyoncen Bootylicious.

Eminemin Stan julkaisitiin alun perin The Marshall Maters LP -levyllä. Siitä julkaistiin myös video, jolla on mukana kappaleella kuultava brittiläinen laulaja Dido. Valtavaksi hitiksi noussut Stan päätyi singlelistan kärkeen muun muassa Suomessa.

 

Oxford English Dictionary