Keskusta esti lonkeron ja A-oluen myynnin kaupoissa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Stara pudotti helmikuussa 2015 yhden vuoden suurimmista uutispommeista paljastamalla, että Keskusta aikoi kieltää keskioluen myynnin kaupoissa ja siirtää sen Alkon yksinoikeudeksi. Nyt, reilut kaksi vuotta myöhemmin, Keskusta on estänyt muun muassa lonkeron ja A-oluen päätymisen kauppoihin.

Viime vuonna suomalaiset saivat ilouutisia, kun selvisi, että hallituspuolueet olivat viimein päässeet sopuun alkoholilain uudistuksesta. Yhdessä sovitun mukaan kauppoihin olisi tullut nykyisen 4,7 tilavuusprosentin sijaan 5,5 tilavuusprosentin juomia ja nykyisestä valmistustavan rahoitteesta olisi luovuttu. Nämä yhdessä olisivat mahdollistaneet lonkeron myynnin kaupoissa.

Kuntavaalien jälkeen Keskusta käänsi kuitenkin takkinsa ja ryhtyi yllättäen vastustamaan itse jo kertaalleen sopimia seikkoja. Puolueen sisällä on kansanedustajia, jotka karsastavat jo keskioluen myymistä kaupoissa, joten prosenttirajan nostaminen 0,8 tilavuusprosentilla ei sittenkään sovi heille. Tästä syystä alkoholilain uudistus on nyt kariutunut siinä muodossa kuin hallituspuolueet sen vuosi sitten sopivat.

Alkoholilakia valmisteleva Keskustan ministeri Juha Rehula on ilmoittanut, että alkoholilain valmistelua voidaan jatkaa. Perussuomalaiset eivät hyväksyneet alkoholilaista tehtyä kompromissia, vaan halusivat pitäytyä jo kertaalleen sovitussa. Oman mielenkiintoisen seikan neuvotteluihin on tuonut se, että nykyinen perussuomalaisten ryhmänjohtaja Toimi Kankaanniemi kielsi 90-luvun alussa ministerinä toimiessaan salmiakkikossun myymisen.