Salaisuuksien pitäminen haitallista terveydelle

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Useammilla ihmisillä on salaisuuksia. Ne voivat liittyä joihinkin oikeisiin tekoihin, ystävien paljastamiin asioihin, omiin tunteisiin tai salaisiin intohimoihin. Nyt Columbia Business School -koulun tekemän tutkimuksen mukaan salaisuuksien pitäminen on terveydelle haitallista.

Tutkijat saivat tutkimuksensa avulla selville, että useita salaisuuksia pitävät ihmiset olivat sairaampia ja onnettomampia. Salaajat miettivät omia salaisuuksiaan usein, minkä vuoksi heidän mielensä vieraili samassa jo koetussa ja usein negatiivisessa olotilassa, häpeän tunteessa tai katumuksessa.

Tutkijat huomasivat, että esimerkiksi uskottomuuttaan ajattelevat ihmiset eivät pystyneet keskittymään, he voivat mielenterveydellisesti huonommin ja säännöllisillä negatiivisilla tuntemuksilla oli myös vaikutus heidän fyysiseen terveyteensä. Omien virheiden ja negatiivisten salaisuuksien ajatteleminen vahingoitti salaajan terveyttä, koska salaaja ei pystynyt olemaan palaamatta salailemiensa asioiden pariin.