Salama iski rakennukseen – hidastettu video kuin taidetta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Salamaniskut tapahtuvat niin nopeasti, että paljas ihmissilmä pystyy hädin tuskin erottamaan niitä. Onneksi kehittyneen kuvaustekniikan ansiosta salamoita päästään ihastelemaan kaikessa komeudessaan.

Nyt salaman iskeminen rakennukseen on onnistuttu ikuistamaan ensi kertaa korkean kuvataajuuden suurnopeuskameralla. Näyn kuvasi fyysikko Marcelo Saba ja hänen Braslilian avaruustutkimuksen laitoksella työskentelevä tiiminsä Sao Paulossa. Vaikka tilanne näyttää hurjalta, ei iskusta koitunut vahinkoa 60 metrin korkuisille kerrostaloille.

Salamanisku kuvattiin Gizmodo-sivuston mukaan 7.000 kuvan sekuntinopeudella. Suuren kuvatajuuden ansiosta millisekunteja kestänyt hetki pystyttiin venyttämään useiksi sekunneiksi. Ukkospilvestä laskeutuvan salaman lisäksi videosta voidaan erottaa rakennuksen katolle pystytetyistä ukkosenjohdattimista sitä kohti nouseva vastasalama.