Tarjoilijoiden työ stressaavinta – jopa aivokirurgit jäävät toiseksi

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kiinalaisen Southern Medical Universityn toteuttaman tutkimuksen mukaan henkiselle ja fyysiselle terveydelle haastavimpia työpaikkoja ovat ne, joissa työntekijä ei saa itse kontrolloida tekemisiään. Pitkiä työpäiviä pienellä palkalla tekevät tarjoilijat edustavat eniten stressistä kärsivää ammattikuntaa.

Tarjoilijan työ on listattu nyt yhdeksi maailman vaativimmista töistä. Se ohittaa stressin määrällään jopa aivokirurgien ammatin. Kiinalaisen Guangzhoun kaupungissa sijaitsevan yliopiston tutkijat ovat analysoineet kuusi eri työhyvinvointiin liittyvää tutkimusta. Otanta käsittää yhteensä 138.700 työntekijää. Analyysissa arvioitiin eri ammattikuntien psykologista vaativuusastetta, kuten sitä, kuinka kiireistä ja stressaavaa työskentely eri työpaikoissa on.

Vähiten stressiä oli ammateissa, joissa työntekijät saivat kontrolloida tekemistään enemmän. Tällaisia ovat esimerkiksi arkkitehtien ja tutkijoiden työt. Sen sijaan opettajien ja lääkäreiden työt ovat vaativia, mutta vielä vaativampaa on työskennellä tarjoilijana. Tutkijoiden mukaan tarjoilijoilla on 22 prosenttia suurempi todennäköisyys saada sydänkohtaus kuin muissa vähemmän stressaavissa ammateissa.

Ravintolatyöntekijöiden työpäivät ovat yleensä pitkiä ja työajat epäsäännöllisiä. He joutuvat työskentelemään toisinaan vaativien asiakkaiden kanssa ja kiireaikataululla. Sen sijaan palkka ja heidän ammattinsa arvostus jää usein jälkeen korkeammin koulutetuista ammattikunnista. Tutkijat vertailivat tarjoilijoiden kohtaamia paineita aivokirurgeihin, jotka tuntevat olonsa onnistuneeksi useimmiten työpäivän päätteeksi. Sen sijaan ravintolatyöntekijät joutuvat kohtaamaan turhan usein vähättelyä ja alemmuuden tunnetta, LAD Bible uutisoi.

Yksi syy ravintolamaailmassa työskentelvien sairasteluun on vapaa-ajan viettotavoissa. Sanotaan, että raskas työ vaatii raskaat huvit, ja tämä pätee tilastojen mukaan usein baarihenkilökunnan vapaa-aikaan. Tarjoilijat saattavat nollata työviikkonsa epäterveellisellä tyylillä alkoholia nauttien, tupakoiden ja liikuntaa vältellen. Toisin sanoen ihmisten tulisi kunnioittaa ravintolatyöntekijöitään enemmän. Älä napsuttele sormiasi baaritiskillä tai valita turhan kovasanaisesti väärän värisestä pillistä.