Jetlagista selviää parhaiten syömällä – yksi seikka ylitse muiden

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Aikavyöhykkeiden yli matkustaminen on yksi raskaimmista asioista ihmisen sisäiselle kellolle. Sekä matkustamisen aiheuttama aikaerorasitus että vuorotyö ovat sellaisia asioita, jotka voivat aiheuttaa ihmisille kroonista väsymystä, erilaisia tauteja ja vastustuskyvyn heikkenemistä.

Aikaerosta kärsiviä on aiemmin neuvottu siirtämään sisäistä kelloa yksinkertaisesti nukkumalla silloin kun sen aika päivästä on. Uuden tutkimuksen mukaan paras ratkaisu sisäisen kellon tasaamiselle onkin se, että ihminen viivyttää päivän aikana aterioiden syömistä.

Surreyn yliopiston tutkijan Jonathan Johnstonin mukaan verensokerin säätelemisellä on suuri rooli aikaerorasituksesta toipumiselle. Oman verensokerin sääteleminen aterioilla on tehokkain keino vaikuttaa omaan sisäiseen kelloon.

Jonathan Johnston neuvoo aikaerorasituksesta ja vuorotyön aiheuttamasta sisäisen kellon sekoittumisesta kärsivien syömään ensimmäinen ateria aina heräämisen jälkeen myöhemmin. Daily Mail -lehden mukaan parhaat tulokset jetlagin päihittämiseen saatiin metodilla, jossa aamiainen syötiin vasta viisi tuntia sen jälkeen kun henkilö oli herännyt eikä suoraan heräämisen jälkeen.