Nyt se on todistettu! Kiroilu vähentää henkistä ja fyysistä kipua

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kenellekään ei tule varmasti yllätyksenä, että pieni ärräpäiden päästely ilmoille tarpeen vaatiessa voi helpottaa oloa. Tämä on selvinnyt myös Uuden-Seelannin Masseyn yliopiston tuoreessa tutkimuksessa.

Yliopiston psykologian laitoksessa selvitettiin, kuinka kiroilu vaikuttaa sosiaaliseen ahdistukseen. Törkysanojen laukomisen huomattiin Medical Express -sivuston mukaan tarjoavan helpotusta lyhytaikaiseen sosiaaliseen stressiin. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi riita kumppanin kanssa tai ulkopuolisuuden tunne.

Koe suoritettiin jakamalla 62 vapaahetoista kahteen ryhmään. Osallistujia pyydettiin kirjoittamaan tilanteesta, joissa he tunsivat itsensä hyväksytyksi ja onnelliseksi sekä tilanne, jossa heidän olonsa oli ulkopuolinen ja surullinen. Tämän jälkeen osallistujien täytyi ryhmästä riippuen toistamaan joko neutraalia sanaa tai kirosanaa.

European Jorunal of Social Psychology -julkaisussa julkaistussa tutkimuksessa kävi ilmi, että tuskallisia kokemuksia muistellessa kiroilleet tunsivat olonsa vähemmän kivuliaaksi. Tutkimuksen perusteella sekä sosiaalinen että fyysinen kipu ovat samankaltaisia, ja kiroilu tarjoaa lievitystä kumpaankin.

Liikaa kiroilua kannattaa kuitenkin välttää, sillä se saattaa vähentää niiden tehoa hädän hetkellä. Tutkimusta johtanut Michael Philipp neuvoo myös tarkistamaan kenen seurassa sattuu olemaan, ennen kuin ilmoille päästää oloa helpottavan kirosanavyöryn.