Automaatti myy Instagram-tykkäyksiä ja seuraajia – 80 sentillä 100 tykkäystä

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tykkäysten kerääminen sosiaalisessa mediassa on joillekin niin tärkeää, että siitä saatetaan jopa maksaa rahaa. Nyt Moskovaan on jo ilmestynyt jo tykkäyksiä pientä summaa vastaan tarjoava automaatti.

Sen sijaan että Instagram-tykkäysten eteen näkisi vaivaa jakamalla ihmisiä kiinnostavaa sisältöä, voi niitä nyt ostaa Punaisen torin lähellä sijaitsevan Okhotny Ryad -ostoskeskuksen automaatista. 100 tykkäystä maksaa 50 ruplaa, eli noin 80 senttiä. 100 uutta valeseuraajaa maksaa puolestaan 100 ruplaa, eli noin 1.5 euroa.

Instagramin lisäksi automaatista voi ostaa tekaistuja tykkäyksiä ja seuraajia suosittuun venäläiseen VK-yhteisöpalveluun. Automaatilla voi myös ottaa selfiekuvia ja tulostaa omia Instagram-kuvia.

Uutinen automaatista levisi verkossa sen jälkeen, kun toimittajat Vasily Sonkin ja Alexey Kovalev jakoivat siitä kuvia sosiaalisessa mediassa. Kovalev kertoo Motherboard-sivustolle automaatteja ilmestyneen ympäri Moskovaa ja myös muihin venäläisiin kaupunkeihin.

Vaikka tykkäyksiä rahaa vastaan tarjoavat automaatit ovat ilmeisesti uusi ilmiö, on valeseuraajien ja -tykkäysten tehtaileminen ja myyminen ollut jo vuosien ajan suurta maailmanlaajuista liiketoimintaa. Vuonna 2015 tehdyn italialaisen tutkimuksen mukaan jopa lähes kahdeksan prosenttia kaikista Instagram-profiileista oli tekaistuja.