Blockfest 10 vuotta – vuosi 2013: ”Wu-Tang Clan raivostui logo-pöydästään”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Blockfest 10 on juttusarja, jossa kerrotaan tänä vuonna 10 vuotta täyttävän Blockfest-tapahtuman tarina tapahtuman syntymästä nykypäivään. Kirjoittaja on aloittanut Blockfesteilla juoksupoikana ja työskentelee nyt jo viidettä vuotta tapahtuman toisena tuottajana.

Blockfest 2013

Varsinaisen festivaalin lisäksi Blockfest tekee vuosittain klubikeikkoja sekä erilaisia spessutapahtumia. Vuosi 2013 käynnistyi rytinällä, kun toimme Kendrick Lamarin 16. helmikuuta ensimmäistä kertaa Suomeen The Circukseen. K-Dotin läpimurtoalbumi Good Kid, M.A.A.D City oli ilmestynyt vain muutamaa kuukautta aiemmin ja loppuunmyydyllä yleisöllä oli sanat todellakin hallussa. Tiukan räppisetin ilman taustabändiä heittänyt Lamar ylisti kyseisen illan energiaa hartaasti.

Blockfest 2013, Kuva: Stara
Blockfest 2013, Kuva: Stara
Blockfest 2013, Kuva: Stara

Elokuisen festivaalin vetonaulaksi saapuivat puolestaan yhdysvaltalaisnimet Mac Miller ja tarunhohtoinen, kenties historian kaikkien aikojen paras rap-kollektiivi Wu-Tang Clan. Tapahtumapaikkana säilyi positiivista palautetta kerännyt Ratinanniemen festivaalipuisto, jota kehitettiin taas hieman eteenpäin muun muassa uudistuneen ruokamaailman sekä ensimmäistä kertaa toteutetun exclusive-alueen myötä. Ensimmäisen exclusive-alueemme tarjoiluista vastasi Suomen ensimmäinen Top Chef Akseli Herlevi.

Ratinanniemessä riitti taas käänteitä. Cheekillä ja tuolloin kulttuuriministerinä toimineella Paavo Arhinmäellä oli ollut oma vääntönsä julkisuudessa, johon räppäri antoi oman vastauksensa esittämällä Vihaajat vihaa -nimisen kappaleen ensimmäistä kertaa juuri Blockfesteilla. JVG:n oheistuotteet uudistuivat, joten vanhat ammuttiin paitatykeillä yleisöön lätkätähtien toimesta. Vaikeasta kurkunpäätulehduksesta kärsinyt Sini Sabotage puolestaan pystyi palaamaan lavoille Blockfesteilla. Loppuvuodesta toteutimme Suomen kiertueen hänen kanssaan.

Petri Nygård, Blockfest 2013, Kuva: Stara
Kuningas Pähkinä & Setä Tamu, Blockfest 2013, Kuva: Stara

WU-TANG CLANILLE TEHDYN PÖYDÄN TARINA

Olemme tehneet äärettömän lahjakkaan Teppo ”Tebian” Lakaniemen kanssa monivuotista yhteistyötä, jonka myötä taitava käsityöläinen ja muotoilija on luonut erilaisia räätälöityjä lahjoja ulkomaisille pääesiintyjillemme. Joka vuosi on hienoa nähdä ulkomaisten artistien ja heidän edustajiensa hämmästyneet ilmeet, kun backstage-olosuhteita näyttäessä vastaan tulee jokin Tebianin nimikoiduista luomuksista.

– Kalle ja Sipa tilailee joka vuosi jotain hiukan hienompia lahjoja noille ulkomaisille artisteille multa. Se on mun mielestä aivan mahtava juttu ja kertoo kuinka paljon ne välittää niiden esiintyjistä. Teen normaalisti pääsääntöisesti huonekaluja, niin tämä on loistavaa vastapainoa sille, Tebian kertoo.

– Oon tehnyt muun muassa Rick Rossille sellaisen pähkinäpuisen tarjottimen ja lasinaluset, kun hänellä on se oma Belaire Rosé. Bäkkärille oli laitettu tarjoilut niihin. Messinkilaatoissa luki Mr. Ross ja The Boss. T.I:lle tein khayamahonkisen AK-47 -puupyssyn (viitaten vuoden 2007 aseselkkaukseen). Se tais digaa siit, ku sil oli se lavallakin mukana. Snoop Dogg sai pähkinäpuisen boksin, jossa oli hänelle lahja. Nimikoiduilla messinkilaatoilla totta kai.

Blockfest 2013, Kuvat: Tebian
Blockfest 2013, Kuva: Stara
Blockfest 2013, Kuva: Stara

Kesällä 2013 Kalle Kallonen sai idean, että Wu-Tang Clanin logon mukaan räätälöity pöytä olisi upea tapa toivottaa legendaarinen kokoonpano backstagelle ja ylipäätään Tampereelle. Ei muuta kuin koodia Tebianille, joka innostui heti ideasta. Matkassa oli vain yksi periaatteellinen mutka.

– En tee pyöreitä muotoja. Miten ratkaisisin pyöreämuotoisen logon tekemisen niin, ettei se ole pyöreä? Nettihän on pullollaan mitä erilaisimpia tekeleitä Wu-logosta tehdyistä pöydistä. Enhän mä nyt mitään peruskauraa kylvä maailmalle, joten oli tehtävä siitä niin upea luomus, että muut pöydät voivat vajota maan alle sen rinnalla.

– Ratkaisin ongelman tekemällä siitä rimoitustekniikalla ja ”ruuvineulomisella” selkeän tunnistettavan logon. Materiaalina oli tammi, koska se on hiukan kellertävä puulaji ja sointui näin hyvin heidän logonsa kanssa. Aikaa tekemiseen meni todella paljon. Kaikki osat ovat käsin hiottu ja viimeistelty.

Blockfest 2013, Kuva: Tebian
Tarebrush

Festivaalin avauspäivänä Tebian toi valmiin pöydän Wu-Tang Clanin backstage-tiloihin odottamaan. Luomus oli upea. Kaikki paikan päällä pyörineet olivat varmoja, että ryhmä ilahtuu näkemästään. Illan keikan jälkeen Kallonen ja Tebian kävivät moikkaamassa jengiä, kuulostellen samalla kommentteja pöydästä.

– RZA oli bäkkärillä ensimmäisenä vastassa jonkun niiden kameraryhmän kanssa. Heitettiin femmat, kunnes yht’äkkiä RZA sanoi mulle, että kai tiedän tuon olevan heidän logonsa. Olin hiukan hämmentynyt ja vastasin tietäväni tämän asian hyvin. Seuraavaks hän hyökkäs verbaalisesti mun kimppuuni, kertoen kuinka he ovat ainoa taho maailmassa, jolla on oikeudet tähän logoon, Tebian muistelee ja jatkaa.

– Logon käyttäminen ilman heidän lupaansa oli kuulemma rikos ja samalla sain ”trademark copyright” -tilityksen. Kieltämättä en ihan heti olisi osannut odottaa tällaista vastaanottoa. Koitin väliin selventää, että pöytä on tehty vain kunnioittaaksemme heidän saapumistaan Suomeen. Ei siitä tainnut tulla oikein mitään. RZA paasaa, Tebian kuuntelee. Katselin ympärilleni ja kysyin, et eiks pöytä oo kuitenkin hieno. Vastauksena tuli edelleen ”Joo, mut toi on meidän logo”. Sit se kysy, et haluutko ottaa kuvan ja totesin et kai mä sit haluun. Että sillä lailla.

Blockfest 2013, Kuva: Samu Hintsa
Blockfest 2013, Kuva: Samu Hintsa

Tarina ei kuitenkaan pääty tähän. Hyvin sujuneiden jatkobileiden jälkeen Tebian heräsi seuraavana aamuna hotellilta ja terassilla käppäiltyään sai puhelun oudosta numerosta. Lakaniemelle ilmoitettiin, että nyt puolestaan GZA haluaisi ostaa pöydän ja viedä mukaansa Yhdysvaltoihin.

– Siinä vaiheessa olin todella ihmeissäni. Mitäs tää nyt on eilisen paasauksen jälkeen? Vastasin, etten osaa sanoa miten homma hoidettaisiin ja että voi olla hieman vaikeaa. Mutta totta kai hän voi ostaa pöydän mukaansa käteisellä. Ei se lopulta sit kuitenkaan hankkinu sitä itselleen koskaan.

Blockfestin jälkeen aikaa ehti vierähtää pari kuukautta, kun Tebian sai jälleen uuden yhteydenoton. Tällä kertaa mailitse ja suoraan Wu-Tangin pääkallopaikalta Jenkeistä. Kokoonpanon edustaja ilmoitti, että haluaisivat hankkia samanlaisen pöydän heidän toimistolleen.

– RZA:n reaktion huomioon ottaen aavistelin, että jotain tässä nyt on taustalla. Mietin, että jos alan innoissani seuraavana siirtona myymään pöytää, niin seuraavaksi saankin yhteydenoton salkkua kantavalta pukumieheltä ja lennän Amerikkaan oikeussaliin.

– Vastasin kohteliaasti, että kyseessä on ”piece of art” ja edition on 1/1. Ei ole olemassa piirrustuksia ja sen sellaista. Kyse ei todellakaan ollut massatuotannossa olevasta huonekalusta. Hintalappu oli 6.000 dollaria + shippaus eli ei paha rasti, jos tuolla tasolla jotain oikeasti haluaisi. Siihen loppui kuitenkin yhteydenotot.

– Pöytä oli Kallella himassa jonkun aikaa festareiden jälkeen, kunnes se siirtyi yksityisomistukseen Helsinkiin. Se on edelleen käytössä ja näyttää todella upealta. Sellainen on Wu-pöydän tarina, Tebian päättää.

BLOCKFEST 2013

Ajankohta 23.-24.8.2013

Loppuunmyyty jo ennakkoon

Tapahtumapaikkana Ratinanniemi, Tampere

Kävijämäärä (jatkot mukaanlukien): reilut 30.000 ihmistä