Soiko päässäsi korvamatobiisi? Odottamaton apu löytyy purukumista

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Korvamadoksi kutsutaan yleensä hittikappaleita, jotka jäävät helposti ihmisten päähän soimaan. Kappaleissa on tarttuva ja helppokulkuinen melodia, jokin instrumentaalinen elementti, joka yllättää ja koukuttavia hokemia. Välillä jotkut kappaleet jäävät ihmisten mieleen soimaan vaikka he eivät edes pitäisi kyseisistä kappaleista.

Medical Daily -sivuston mukaan 90-prosenttia ihmisistä kokee korvamadon vähintään kerran viikossa. Yleensä kappaleet alkavat soimaan päässä silloin kun henkilön aivot eivät ole rasituksen alla. Tällaisia aivojen lepohetkiä ovat yleensä esimerkiksi suihkussa käyminen, käveleminen tai kotitöiden tekeminen.

Vuonna 2015 tutkijat saivat selville, että yksi keino vähentää korvamatojen ilmestymistä on syödä purukumia. Useiden eri kokeiden jälkeen huomattiin, että purukumia säännöllisesti syövät ihmiset eivät kuule kappaleita päässään niin usein kuin ne, jotka eivät syöneet purukumia. Tutkijoiden mukaan ihmisten mieli ei ala kuvittelemaan musiikkia silloin kuin laulamiseen vaativa lihaksisto on jo käytössä muulla tavalla purukumia syödessä.