Faktaa selluliitista – laihduttaminen ei poista ongelmaa

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Selluliitti on monien naisten kohdalla asia, jonka kanssa he joutuvat elämään. Selluliittia voi tulla kenelle tahansa eikä se ole ongelma ainoastaan sellaisilla naisilla, joilla on ylimääräistä rasvaa kehossaan.

Selluliittia syntyy kun rasvaa ihoon sitovat kollageenit venyvät ja repeytyvät minkä seurauksena rasvasolut pääsevät leviämään. Moni luulee, että selluliitti on rasvaa, mutta itse asiassa se on ihon pieniin taskuihin epätasaisesti kertynyttä rasvasolukkoa. Rasvasolut ovat ihossa normaali asia, minkä vuoksi selluliittia voi olla sekä hoikilla että isompikokoisilla naisilla. Miehillä selluliitti on harvinaisempaa.

Selluliitin poistamiseen on keksitty monia menetelmiä. Ihmiset ovat jo vuosia poistaneet selluliittia kuivaharjauksella, selluliittihoidoilla, kuorinnoilla, liikunnalla ja sokerittomalla ruokavaliolla.

Moni ajattelee selluliitin lähtevän laihtumisella, mutta se ei ole aina vastaus ongelmaan. Suurempi rasvaprosentti lisää selluliitin todennäköisyyttä, mutta selluliitin eli rasvasolujen kiinnittyminen epätasaisesti ihoon johtuu kuitenkin venyneistä ja revenneistä kollageenikudoksista, mikä ei ole henkilön rasvan määrästä kiinni.

Moni ajattelee, että ruskettuneessa ihossa selluliitti ei ole niin helposti huomattavissa. Tumma ihon sävy saattaakin peittää selluliitin näkymistä, mutta itse asiassa auringon uv-säteet pahentavat Women’s Health -sivuston mukaan ongelmaa. Uv-säteet vanhingoittavat ihon kollageenia, mikä tekee selluliitista entistä näkyvämpää.