Festariraportti: Sideways Festival 2017, Helsinki

Festarit Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomen festivaaliskene sai muutama vuosi sitten uuden lisäyksen Helsingin Teurastamossa järjestettävän Sideways-tapahtuman muodossa. Kaksipäiväisen festivaalin lavoilla nähtiin tänäkin vuonna iso liuta sekä vaihtoehtomusiikin vanhoja konkareita että uusia nimiä niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

Sidewaysin perjantai alkoi pääasiassa kotimaisen popin ja räpin merkeissä Iisan, Villa Nahin ja Tippa-T:n esiintymisillä. Raskaampaa osastoa tarjosivat punkyhtye Acid Runs ja jo kymmenen vuoden kokemuksella omintakeista hardcorepunkia soittava Lighthouse Project.

Sideways Festival 2017
Sideways Festival, Lady Leshurr

Perjantain hiphop-osastolla jatkoi Alley Stagella kovassa nosteessa oleva Töölön Ketterä, jonka keikalta yleisö pääsi sopivasti siirtymään Park Stagelle seuraamaan seuraavaksi esiintynyttä Lady Leshurria. Brittiläine grime-artisti tarjoili festivaaliyleisölle tiiviin mutta sitäkin energisemmän esiintymisen. Tähti jopa yllytti yleisöä villiin mosh pitiin – jotain, mitä kotimaisilla hiphop-keikoilla harvemmin nähdään.

Sisätiloissa sijaitsevalla Warehouse-lavalle esiintynyt Huoratron piti lyijynraskailla biiteillään huolen siitä, ettei myöskään elektronisen musiikin ystävien tarvinnut jäädä kylmäksi. Päälavalla illan päätti legendaarinen DJ Shadow, joskin Huoratronin jälkeen miehen esiintyminen tuntui turhankin kesyltä ja kevyeltä

Lauantai-iltapäivänä Sidewaysin päälavalle nousi Sanni, jonka esiintyminen vaihtoehtomusiikin festivaaleilla oli herättänyt etukäteen hieman närääkin. Suomen poptaivaan nouseviin tähtiin lukeutuva artisti toimi kuitenkin energisen ja positiivisen esiintymisensä ansiosta täydellisesti festivaalien aurinkoisessa ja lämpimässä lauantaissa.

Sideways Festival 2017
Sideways Festival 2017

Lauantain ensimmäinen isompi ulkomaailainen nimi oli indierockin legendabändi Dinosaur Jr. Jo vuonna 1983 perustettu riffijyrä ei osoittanut väsymisen merkkejä, vaan tarjosi yleisölle täydellisesti alkavaan lauantai-iltaan sopivaa raskasta mutta samaan aikaan herkkääkin vaihtoehtorockia.

Nuorempaa energiaa tarjosi Plaza-lavalla esiintynyt Section Boyz. Lontoolainen kokoonpano piti huolen siitä, että hip hopin ja erityisesti grimen ystäviä hemmoteltiin myös lauantai-illassa. Kuten edellisiltainen Lady Leshurr, eivät Section Boyzin jäsenetkään tyytyneet vähään heitä katsomaan tulleilta. Yleisöä huudatettiin ja hypitettiin kuin viimeistä päivää.

Monien suomalaisten hiphop-fanien odotus palkittiin puolestaan Sideways Stagella, jossa esiintyi Ceebrolistics. Jo 1990-luvulla perustettu kokoonpano tarjoili yleisölle kaivatun paluukeikan seitsemän vuoden tauon jälkeen. Yhtye ei ehtinyt julkaista uransa aikana montaa levyä, mutta erityisesti Hyviä juttuja ja O. -julkaisujen materiaali vaikutti uppoavan yleisöön hyvin lauantai-illassa.

Samaan aikaan kun Disco Ensemble esiintyi Plaza-lavalla, valoitti Warehouse-lavan yhdysvaltalainen Chelsea Wolfe. Folkia, goottipopia ja doom metalia yhdistelevä artisti lukeutui tapahtuman raskaimpiin nimiin. Siksipä olikin erittäin sopivaa, että laulaja-lauluntekijä esiintyi sopivan hämärällä ja utuisella Warehouse-lavalla valoisan ulkolavan sijaan.

Sideways Festival 2017
Sideways Festival 2017, Hurula

Ilta päättyi norjalaisen electroduo Röyksoppin villitessä yleisöä päälavalla. Park Stagella kuultiin puolestaan melankolisempaa pohjoismaista musiikkia Hurulan esiintymisen muodossa. Kent-yhtyeen lopettamisesta harmistuneita voisi suositella tarkistamaan tämän synkkäsävyisten melodioiden nimeen vannovan vaihtoehtorock-lupauksen mitä pikimmin.

Sidewaysin lauantai oli loppuumyyty, mutta tästäkin huolimatta pahimmilta yleisöruuhkilta tai muilta festivaalikokemusta haittaavilta lieveilmiöiltä vältyttiin. Festivaalit sujuivat myös odotettuakin parempien säiden merkeissä, eikä viimevuotisen kaltaisesta myrskystä ollut tietoakaan. Sideways onkin niin artistikauttauksensa, järjestelyjensä ja yleisön käyttäytymisen ansiosta osoittanut jälleen olevansa ehdottomasti tervetullut lisä suomen festivaalikesään.