Tutkimus: Tissuttelijoiden aivotoiminta heikentyy

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Alkoholin kohtuukäytöstä on julkaistu ristiriitaisia tutkimuksia, joista osa väittää pienten määrien jopa edesauttavan ihmisen hyvinvointia. Nyt Oxfordin yliopisto on tutkinut säännöllisesti olutta juovien aivotoimintaa 30 vuoden ajan. Tulokset ovat huolestuttavia.

Tutkimuksessa seurattiin 550 ihmisen aivojen toimintaa sekä oluen nauttimistottumuksia kolmen vuosikymmenen ajan. Tutkimuksen mukaan 14-21 annosta alkoholia viikottain nauttineiden aivoissa oli todennäköisemmin heikentynyttä toimintaa. Etenkin hippokampuksen oikealla puolella oli merkkejä aktiivisuuden laiskistumisesta. Tässä aivojen osiossa käsitellään muun muassa muistia ja suunnitelmallisuutta.

Mikäli annoskoot olivat kohtuukäyttöä suuremmat, kuten 17 pulloa olutta viikossa, oli aivotoiminta heikentynyt peräti kuusi kertaa enemmän kuin niillä, jotka eivät nauttineet lainkaan alkoholia. Runsaasti alkoholia nauttivien aivoissa oli myös muita heikentyneemmät kognitiiviset toiminnat ja vaarana kielitaidon rappeutuminen. BMJ-sivustolla julkaistu tutkimus kuitenkin osoitti, että myös kohtuukäytöllä voi olla vaikutuksia ihmisen aivotoimintaan.