Jupiterille löydettiin kaksi uutta kuuta – astronomit innoissaan

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Aurinkokuntamme suurimmalla ja vanhimmalla planeetalla, Jupiterilla on tiedetty olevan yhteensä kymmeniä kuita. Nyt niitä on löydetty kaksi lisää, mikä nostaa määrän yhteensä 69 kappaleeseen

Astronomi Scott Sheppard löysi kollegoineen Jupiterin kaksi aikaisemmin tuntematonta kiertolaista. Niitä kutsutaan toistaiseksi nimillä S/2016 J 1 ja S/2017 J 1. Taivaankappaleet julistettiin virallisesti Jupiterin kuiksi Kansainvälisen astronomien yhdistyksen, IAU:n toimesta.

Löydökset nostavat Jupiterin kiertolaisten määrän 67 kappaleesta kaksimielisten vitsien arvoiseen 69 kuuhun. Sheppard kertoo Sky and Telescope -sivustolle löydöksen tapahtuneen vahingossa. Astronomit tutkivat aurinkokuntamme kaukaisimpia taivaankappaleita, ja Jupiter vain sattui olemaan alueella jota tutkijat tarkkailivat.

Nyt löydettyjen kuiden uskotaan olevan erittäin pieniä, halkaisijaltaan vain noin kilometrin kokoisia. S/2016 J 1 kiertää Jupiterin hieman yli puolessatoista vuodessa, kun taas S/2017 J 1 -kuulla planeetan kiertäminen vie kaksi vuotta.