Tunnetko olosi sekavaksi ja väsyneeksi herättyäsi? Syy löytyy tästä

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Osa ihmisistä herää useimmiten pirteinä ja mieli virkeänä, mutta osa ihmisistä voi kokea olonsa sekavaksi ja entistäkin väsyneemmäksi. Toisinaan väsynyt olo herätessä voi johtua univajeesta, mutta se voi olla myös uni-inertiaksi kutsutun tilan syytä.

Uni-inertia tuntuu herätessä sekavalta ja väsyneeltä tilalta, jolloin tekisi mieli painaa herätyskellosta torkkua, kääntää sängyssä kylkeä tai olla jopa hieman vihainen herättäjälle. Keho yrittää taistella täyttä heräämistä vastaan, minkä vuoksi olo voi tuntua veltolta ja jopa humalaiselta.

Lääkäri Daniel Bernstein kertoi Elite Daily -sivustolle, että eri ihmisillä uni-inertia kestää pidempään kuin toisilla, minkä vuoksi osa kokee olonsa väsyneemmäksi pidemmän aikaa heräämisen jälkeen kuin toiset. Mikäli lyhyiden päiväunienkin jälkeen ihminen kokee olonsa hyvin tokkuraiseksi, voi olo johtua Bernsteinin mukaan suuremmalla todennäköisyydellä kuitenkin univajeesta kuin uni-inertiasta.