Sosiaalinen media kuormittaa aivoja – sama vaikutus kuin multitaskaamisella

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Multitaskaamista pidetään tehokkaana tapana hoitaa montaa asiaa samanaikaisesti. On kuitenkin tutkittu, että monen asian samanaikainen hoitaminen ja oman keskittymisen ja huomion jakaminen monen asian kesken vähentää tehokkuutta ja saa aivot käymään lopulta ylikierroksilla.

Aalto-yliopistolla on tutkittu, että aivot ovat kaikkein tehokkaimmillaan silloin kun ne saavat rauhassa ja pidemmän ajan yhtäjaksoisesti keskittyä vain yhteen tehtävään kerrallaan. Multitaskaaminen heikentää ihmisen suorituskykyä jopa 40 prosenttia, minkä vuoksi monen asian hoitaminen samaan aikaan vie lopulta enemmän aikaa ja tuottaa huonomman lopputuloksen.

Tutkimusta tekemässä ollut Iiro Jääskeläinen pitää tästä näkökulmasta myös sosiaalista mediaa aivojen kannalta huonona asiana. Esimerkiksi Facebookia käytettäessä henkilön keskittyminen jakautuu keskusteluiden, julkaisujen, uutisten, videoiden ja jopa pelaamisen kesken. Tämä kuormittaa aivoja, saa suorituskyvyn laskemaan ja aivojen väsymisen vuoksi voi myös aiheuttaa uupumisen tunnetta.