Oscar-voittaja Daniel Day-Lewis lopettaa uransa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Englantilainen Daniel Day-Lewis lukeutuu viime vuosikymmenten arvostetuimpiin näyttelijöihin. Nyt kolminkertainen Oscar-voittaja on kuitenkin lopettamassa näyttelemisen kokonaan.

60-vuotiaan tähden viimeiseksi elokuvaksi jää joulukuussa ensi-iltansa saava, Paul Thomas Andersonin ohjaama Phantom Thread. Daniel Day-Lewis ilmoitti eläkkeelle jäämisestä teidottajansa kautta. Tarkkaa syytä päätökselle ei ole paljastettu.

– Daniel Day-Lewis ei tule enää työskentelemään näyttelijänä. Hän on erittäin kiitollinen kaikille yhteistyökumppaneilleen ja yleisölleen vuosien varrelta, tähden tiedottaja kuvaili.

– Kyseessä on yksityinen päätös. Day-Lewis tai hänen edustajansa eivät tule kommentoimaan asiaa tarkemmin, tiedottaja jatkoi Variety-lehden mukaan.

Day-Lewis on ainoa kolme kertaa parhaan miespääosan Osarin voittanut näyttelijä. Palkinnot myönnettiin hänen rooleistaan elokuvissa Minun elämäni, There Will Be Blood ja Lincoln. Muita hänen tunnettuja elokuviaan ovat Gangs of New York, Viimeinen mohikaani ja Noitavaino.

Tähti tunnetaan taitavana metodinäyttelijänä, joka pysytteli rooleissa myös varsinaisten kuvausten ulkopuolella. Esimerkiksi Gangs of New York -rooliaan varten hän opetteli eläinten teurastamista, veitsien heittämistä ja jopa kieltäytyi alkuun keuhkokuumeen hoidosta. Minun elämäni -elokuvassa hän puolestaan eläytyi CP-vammaisen päähenkilön elämään niin paljon, ettei noussut pois pyörätuolista kuvausten aikana.