Älä käytä herätyskelloa viikonloppuisin – viisastut ja hoikistut

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Viikonloppuisin tekisi mieli nukkua pitkään, mutta toisinaan arkeen paluu saattaa tuntua helpommalta mikäli samanlaista unirytmiä on totellut myös viikonloppuna. Nyt uusi tutkimus on todistanut, että herätyskellon unohtamisesta viikonloppuisin on terveydellistä hyötyä.

Etelä-Koreassa tutkittiin 2.156 koehenkilön avulla sitä miten nukkuminen ja unitottumukset vaikuttavat heidän painoindeksiinsä. Tutkimuksessa saatiin Msn-sivuston mukaan selville, että arkena kertyneen univajeen kiinni ottaminen viikonloppuisin on järkevää. Pidempään nukkuneilla oli alhaisempi ja terveempi painoindeksi kuin henkilöillä, jotka nukkuivat viikonloppuisinkin liian vähän.

Väsyneenä aivot voivat tuntua käyvän hitaalla ja muisti huononee. Nukkuessaan ihmisen aivot alkavat käsittelemään tietoja ja prosessoimaan asioita, joita henkilö oli aiemmin saattanut yrittää muistella tuloksetta. Seuraavana päivänä hyvien yöunien jälkeen tieto voikin olla henkilön saatavilla uudelleen.