Ilmapallo puhkaistiin kaikuhuoneessa ja kaiuttomassa kammiossa – valtava ero!

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kaikuhuoneessa pienetkin äänet muuttuvat huomattavasti normaalia voimakkaammiksi, kun taas kaiuttomaksi suunnitellussa huoneessa hiljaisuus voi olla jopa ihmiselle sietämätöntä. Akustiikan ero näiden kahden välillä on siis valtava.

Youtuben ECORA Acoustics -kanavan videolla selvitetään, kuinka erilainen äänenvoimakkuus todellisuudessa onkaan kaikuhuoneessa ja kaiuttomassa kammiossa. Eroa demonstroidaan puhkaisemalla ilmapallo kummankin akustiikaltaan täysin erilaisen huoneen sisällä. Alun perin vuonna 2014 jaettu video on lähenyt viime päivinä leviämään uudelleen sosiaalisessa mediassa.

Kaikuhuoneita käytetään esimerkiksi yhtyeiden ja orkestereiden harjoitustiloina sekä studioissa antamaan nauhoitettavalle äänelle poikkeuksellista syvyyttä. Kaiutonta kammiota käytetään sen sijaan  tuotetestaukseen ja erilaisten ääneen liittyvien tutkimusten tekemiseen.