Hämähäkki ampuu seittiä 25 metrin päähän

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Hämähäkkien kutoma verkko lukeutuu luonnon suurimpiin ihmeisiin. Ötököiden tuottama siettirihma lukeutuu kestävimpiin ja lujimpiin luonnossa esiintyviin materiaaleihin, mikä ansiosta se on kiehtonut tutkijoita läpi historian.

Vuonna 2009 Madagaskarista löydetty Darwinin hämähäkki -laji kutoo pienestä koostaan huolimatta maailman suurikokoisimpia verkkoja. Se voi ampua ilmaan seittirihmaa, joka kulkeutuu tuulen avustuksella kymmenien metrien päähän.

Darwinin hämähäkin uskomattomiin taitoihin tutustutaan David Attenborougin juontamalla tuoreella BBC:n videolla. Siinä noin vain noin sormenkynnen kokoinen hämähäkki ampuu ilmoille 25 metriä pitkän seitin, joka yltää joen vastakkaisella puolella olevaan puuhun. Seitti toimii eräänlaisena ankkurina, jonka pohjalta ötökkä pystyy kutomaan valtavan verkkonsa.

Darwining hämähäkin seitti on vahvinta koskaan tutkittua biologista materiaalia. Se on jopa yli kymmenen kertaa vahvempaa, kuin samankokoinen palanen luodinkestävissä liiveissä käytettyä synteettistä kevlaria.