Teleportit askeleen lähempänä todellisuutta – tutkijat siirsivät hiukkasen ensi kertaa avaruuteen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ihmisiä ja esineitä paikasta toiseen silmänräpäyksessä siirtävät teleportit ovat tuttua kuvastoa scifistä. Nyt tutkijat saattavat olla askeleen lähempänä tehdäkseen kaukosiirtimistä todellisuutta.

Kiinalaistutkijat ovat lähettäneet fotonin yli 480 kilometrin korkeuteen maata kiertävään sateliittiin. Kyseessä on tähän mennessä pisin matka, joka teleportaatiokokeissa on saavutettu.

Fotonin siirto onnistui kvanttilomittautumisena tunnetun ilmiön ansiosta. Siinä paikasta toiseen ei varsinaisesti siirretä itse hiukkasta, vaan materian tiedot. Käytännössä tällä tavoin teleportaation määränpäähän luodaan kopio alkuperäisestä hiukkasesta.

MIT Technology Review -lehden mukaa tutkijat ovat kuukauden ajan lähettäneet miljoonia fotoneja Tiibetissä sijaitsevalta tutkimusasemalta maata kiertävälle sateliitiin. He ovat onnistuneet siinä 911 kertaa.

Tuore saavutus ei todennäköisesti tarkoita sitä, että Star Trek -tyylisiä ihmisiä siirtäviä teleportteja nähdään vielä hetkeen aikaan tosielämässä. Sillä saattaa kuitenkin olla merkittäviä seurauksia esimerkiksi maailmanlaajuisen kvantti-internetin kehittämisen kannalta.