Älä suostu suhteen räsynukeksi – rakastava kumppani ei vaadi tai kiristä

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ihmiset määrittelevät unelmiensa kumppanin eri tavoilla. Toiset haluavat turvallisen ja vakaan suhteen, osa haluaa taloudellisesti vahvaa järkiliittoa ja jotkut luottavat kosmisen voiman ylläpitämään rakkauteen. Yhdessäolo on perinteisesti parhaimmillaan rakastavaa, kannustavaa ja luotettavaa. Tärkeintä kuitenkin on, että molemmat parisuhteen osapuolet saavat olla oma itsensä.

Mikäli suhde muuttuu yksipuoliseksi tai toisen kumppanin dominoimaksi, on liitto vaarassa ajautua epäsuotuisalle uralle. Aidosti rakkaimmastaan välittävä kumppani ei yritä muuttaa toisen persoonaa, tyyliä tai ominaisuuksia, jotka määrittelevät henkilön indentiteettiä. Tervehenkisessä parisuhteessa ei aseteta ehtoja tai vaadita puolisoa viettämään vähemmän aikaa perheenjäsentensä, sukulaistensa tai ystäviensä kanssa.

Oma rakas voi kannustaa uravalintojen edessä, mutta hän ei saisi koskaan vaatia kumppaniaan vaihtamaan työpaikkaa tai ammattia. Niin ikään kompromissit kuuluvat parisuhteeseen, mutta mikäli toisen osapuolen vaatimukset verottavat jatkuvasti onnellisuutta, minäkuvaa tai terveyttä, ei kumppanuus ole terveellä pohjalla.

Mustasukkaisessa ja epävarmassa liitossa saattaa tulla eteen aikoja, jolloin toinen osapuoli kiristää ja uhkailee. Hän saattaa penätä oikeuksia tutkia toisen omaisuutta, kuten puhelinta. Varoitusmerkkinä on myös käytös, jossa elämänkumppani vaatii puolen valitsemista tai sitä, että toinen joutuu aina nöyrtymään tahtoon. Kontrollointi ei kuulu tasapainoiseen liittoon. Rakkaus on tiimityöskentelyä yhteisen edun vuoksi.

Lähde: Popsugar