Kiina sensuroi Nalle Puhin kuvat somesta – meemikuvat syynä?

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kiinan sosiaalista mediaa käyttävät ovat viime päivinä törmänneet yllättävään kieltoon. Kirjailija A. A. Milnen luomaan suosittuun Nalle Puh -hahmoon liittyviä viestejä ja kommentteja on alettu kieltämään maan yhteisöpalveluissa.

Nalle Puhin paikalliseen nimeen viittaavat kommentit johtavat Weibo-palvelussa virheviestiin, jossa sisältöä kuvaillaan lainvastaiseksi. Vastaavasti hahmoa esittävät kuvat ovat poistuneet WeCat-pikaviestipalvelun tarravalikoimista. Käyttäjien itsensä luomia Nalle Puh -kuvia voi palveluissa edelleen jakaa.

Virallista syytä Nalle Puh -kiellolle ei ole annettu. BBC-uutissivuston mukaan syynä ovat kuitenkin todennäköisesti meemikuvat, jossa kiinan presidentti Xi Jinpingiä verrataan suosittuun satuhahmoon.

Verkossa on aikaisemmin nähty muun muassa kuvia, joissa Xi Jinpingin ja Barack Obaman yhteisotosta vertaillaan Puhia ja Tiikeriä esittävään kuvaan. Toisessa meemikuvassa Nalle Puh ja Aasi-hahmo puolestaan kättelevät samalla tavalla kuin presidentti Xi ja Japanin pääministeri Shinzo Abe. Kummankin kuvan levittäminen kiellettin nopeasti Kiinan sosiaalisessa mediassa.