Hyperloop-juna askeleen lähempänä – ensimmäinen koeajo onnistui!

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Hurjiin nopeuksiin kykenevästä Hyperloop-junasta on puhuttu jo vuosikausien ajan, mutta nyt se saattaa olla askeleen lähempänä toteutumista. Sen teknologiaa on nimittäin ensimmäistä kertaa koeajettu käytännössä.

Testi suoritettiin Las Vegasin ulkopuolelle rakennetulla radalla. Hyperloop Onen mukaan koekapseli saavutti 112 kilometrin tuntivauhdin 5,3 sekunnissa tyhjiöön rakennetulla radalla.

Hyperloop liikkuisi lähes tyhjiöksi alipainestetussa putkessa. Juna leijuu radan yläpuolella magneettien avulla, mikä ehkäisee kitkan syntymisen. Tämän ansiosta se voisi ainakin teoriassa saavuttaa jopa tuhannen kilometrin tuntivauhdin.

Koe suoritettiin jo toukokuussa, mutta Hyperloop One -yhtiö julkaisi taannoin Youtubessa videomateriaalia onnistuneesta koeajosta. Yhtiön tavoitteena on saavuttaa seuraavassa kokeilussa yli 400 kilometrin tuntinopeus.

Hyperloop Onen rakentamista on vihjattu jopa Helsingin ja Tuhkholman välillä. Matka-ajaksi kertyisi huippunopealla junalla vain noin 28 minuuttia. Hanke tulisi kuitenkin maksamaan hurjat 19 miljardia euroa, ja rakennustöissä kestäisi yhteensä 12 vuotta.