Myös ruoka voi aiheuttaa krapulaa – tässä pahimmat syylliset

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Monet parantelevat alkoholin nauttimisen jälkeisenä päivänä krapulaansa herkkuruoilla, jotka ovat useimmiten rasvaisia ja suolaisia pikaruokia. Moni ei kuitenkaan tiedä sitä, että myös tietyt ruoat voivat itsessään aiheuttaa henkilölle krapulan kaltaisen olon ilman pisaraakaan alkoholia.

Krapulan kaltainen olo syntyy yleensä ruoista, joissa on paljon rasvaa, sokeria tai hiilihydraatteja. Pahin olo syntyy yleensä aterioista ja yhdistelmistä, jotka sisältävät kaikkea kolmea tekijää. Olo voi olla tukala heti syömisen jälkeen, mutta se voi hiipiä myös katalasti vasta seuraavana päivänä samalla tavalla kuin krapula.

Ruoan aiheuttama krapulainen olo tuntuu vatsakipuna, lihassärkynä ja pääkipuna. Pää voi tuntua myös sekavalta ja sumuiselta, ja olo muutenkin itkuiselta ja masentuneelta. Ruokakrapula syntyy usein ylisyömisen seurauksena, jonkin tietyn ruoka-aineen yliherkkyyden vuoksi tai ruokien sisältämien lisäaineiden vuoksi.

Pahimpia ruokakrapuloiden laukaisijoita ovat Daily Mail -sivuston mukaan pizza, paneroitu kala ja ranskalaiset, kermaiset pasta-annokset, tuliset curry-ateriat, kiinalainen ruoka, valkoinen leipä ja riisi sekä einekset, joissa on paljon lisäaineita. Makeista herkuista kakut, jäätelö ja suklaa voivat laukaista ruokakrapulan helpoiten.