Tutkijat paljastivat painonhallintaan parhaan ruokailurytmin

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni painonpudotuksesta ja elämäntapamuutoksesta haaveileva on voinut kokeilla monia erilaisia dieettejä, mutta joutunut kerta toisensa jälkeen pettymään saamiinsa tuloksiin. Nyt tutkijat ovat saaneet selville, että painonhallinnan suhteen toimii yksi hyvin yksinkertainen kaava.

Tutkijoiden mukaan painonhallintaan liittyvä sanonta: ”Syö aamiainen kuin kuningas, lounas kuin prinssi ja illallinen kuin rutiköyhä”, pitää paikkansa. Kaliforniassa tehdyssä tutkimuksessa tarkasteltiin 50.000 aikuisen avulla parhaimpia ruokailutottumuksia painonhallintaan. Daily Mail -sivuston mukaan suurin löydös oli se, että terveimmät aikuiset söivät aina suuren aamiaisen.

Terveen rasvaprosentin omaavat aikuiset söivät päivän suurimman aterian heti aamulla. Sen jälkeen he söivät pienemmän lounaan ja vielä niukemman illallisen. Tutkijoiden mukaan heidän tutkimuksestaan kävi ilmi, että useammin pienempiä annoksia syövät ihmiset eivät olleet terveempiä, vaikka moni saattaa niin kuvitellakin.

Tutkijoiden mukaan hyvä painonhallinnan keino on myös säännöllisin väliajoin pitää 18-19 tuntia kestäviä yöpaastoja. Tämä tarkoittaa sitä, että viimeinen iltapala tulisi nauttia esimerkiksi kuudelta illalla ja suuri aamiainen vasta puolen päivän jälkeen. Tutkijoiden mukaan myös välipalojen välttäminen näytti olevan hyvä asia pidempiaikaisen painonhallinnan näkökulmasta.