Facebook joutui sammuttamaan chattirobotit – ryhtyivät puhumaan omaa salakieltään

Digi Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Facebook-yhteisöpalvelu on sulkenut kaksi käyttämäänsä tekoälyä, koska robotit aloittivat keskustelun keskenään omalla kielellään. Kaksi chat-keskusteluita varten luotua bottia olivat keksineet oman kielen englannin kielen pohjalta, jonka avulla ne oikoivat kielioppia ja neuvottelivat koodisanoin.

Facebook sammutti Bob ja Alice-nimiset robottinsa. Robotit olivat aloittaneet keskenään omituisen keskustelun, jota kukaan muu ei ymmärtänyt. Ne yrittivät tehdä vaihtokauppaa, vaihtaa hattuja, palloja ja kirjoja. Keskustelu kuulosti lähinnä siltä, että robotit olisivat tiltanneet.

Tekoäly oli opetettu neuvottelemaan, mutta oman koodisanojen keksiminen tuli tiedemiehille yllätyksenä, Co.Design-sivusto uutisoi. Keskustelussa oli muun muassa Bobin sanomana: “I can can I I everything else.” Alice oli vastannut: “Balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to.” Sanojen toistamisella kaiketi kierrettiin numeroiden käyttöä, Georgian teknillisen korkeakoulun tutkija Dhruv Batra arvelee.