Oikea treeniaika takaa hyvät yöunet – älä kuntoile väärään aikaan

Fitness Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Liikunta lieventää stressiä, se pitää painonnousun kurissa, auttaa parantamaan vastustuskykyä ja on tärkeää myös hyvien yöunien kannalta. Nyt tutkijat ovat saaneet selville vielä sen mihin aikaan päivästä liikkuminen vaikuttaa yöuniin parhaalla mahdollisella tavalla.

Sleep.org-sivuston mukaan aamulla treenaavat ihmiset pysyvät treeniohjelmassaan parhaiten ja saavat myös parhaat yöunet. Aamuseitsemältä treenaavat ihmiset saivat pidemmät yöunet, minkä lisäksi unen laatukin oli parempaa. Aamulla treenanneet saivat yöunien aikana 75 prosenttia pidempään syvää unta, joka on kehon korjaamisen ja levon kannalta tärkeintä.

Yöunien kannalta huonoin aika kuntoilulle on illalla juuri ennen nukkumaan menemistä. Kehon kohonnut lämpötila ja vireys treenin jälkeen vaikeuttavat nukahtamista ja tekevät syvään uneen vaipumisesta vaikeampaa. Mikäli ihminen kuitenkin liikkuu mielellään juuri iltaisin, treenin tulisi olla jotakin rauhallista kuten joogaa tai pilatesta.