Luovuus kadoksissa? Kokeile näitä tieteellisesti todistettuja konsteja

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Osa ihmisistä kärsii tyhjän paperin syndroomasta, jolloin pää lyö tyhjää tekemisen kynnyksellä. Luovuus kukkii yleensä eniten silloin, kun ideoita ei pääse työstämään valmiiksi. Nyt on listattu seitsemän tieteellisesti todistettua keinoa, joiden avulla voi saada aivojen luovuudesta vastaavat osiot hyrräämään.

Saksalaisten tutkijoiden mukaan luovuus korostuu hämärässä, jolloin mielikuvitus saa paremmin vallan. Toisin sanoen valojen sammuttaminen voi auttaa oikeanlaisen tunnelman luomiseksi. On myös väitetty, että liian siisti työympäristö ravistelee tajunnanvirran taka-alalle. Sotkuisessa työhuoneessa saa paremmin ideoita.

Luovuuden on todistettu lisääntyvän myös silloin, kun ihminen katsoo sinistä väriä, kuten taivasta tai vaikkapa merta. Sininen väri kuvastaa avoimuutta, rauhaa ja tyyneyttä. Myös alkoholin on monesti todettu aukaisevan aivoissa olevia lukkoja, joten lasi viiniä voi olla paikallaan ennen luovuutta vaativien töiden aloittamista.

Myös uudessa ympäristössä, kuten kahvilassa työskenteleminen voi tuoda toivottua kipinää luovuuden lisäämiseen. Aivoja kannattaa ruokkia asianmukaisesti, mikäli haluaa niiden tuottavan mahdollisimman paljon mielikuvituksellista sisältöä.

Aamupalaa kannattaa vaihdella ja muokata, koska se laukaisee aivoja uudenlaisiin ajattelumalleihin. Yksi parhaimmista keinoista luovuuden lisäämiseen on kuitenkin säännöllinen mielikuvitusmatkailu tai meditointi, PureWow muistuttaa.