Nettimoka paljasti: Postimaksut nousevat jälleen? Näin Posti kommentoi

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Suomalaiset yksityiset ja yritykset ovat viime aikoina suivaantuneet Postin nopeasti romahtaneeseen palvelutasoon, sillä postilähetysten toimittaminen lähettäjältä vastaanottajalle ei onnistu enää yhtä luotettavasti kuin aiemmin. Nyt Posti on vahingossa paljastanut mahdollisen tulevan hinnankorotuksen.

Tarkkasilmäiset nettikäyttäjät huomasivat Postin verkkosivuilla vuoden 2017 julkaisuluetteloa selatessaan, että 3. marraskuuta julkaistavien postimerkkien hinnat olivat yllättäen korkeammat kuin nykyisin. Kotimaan postimerkeissä oli hinta 1,40 euroa ja ulkomaan postimerkeissä 1,50 euroa.

Asiasta kysyttiin Postilta, minkä jälkeen uusia hintoja sisältänyt julkaisuluettelo poistettiin nopeasti Postin verkkosivuilta. Stara tiedusteli asiasta tänään Postin viestinnästä, josta julkaisuluettelon poistamista perusteltiin sen sisältämillä virheellisillä hinnoilla.

– Tilanne oli se, että siinä oli virheellistä tietoa, eli meillä ei ole vielä vahvistettu mitään hintamuutoksia. Jos muutoksia hintoihin tulee, niin niistä kerrotaan vähintään kuukautta aiemmin. Tässä oli virhe. Ei ole vahvistettu mitään hintamuutoksia, joten siinä oli virhe ja se poistettiin, viestinnästä kommentoitiin.

Tästä ei selvinnyt millainen virhe oli kyseessä, joten oli tarpeen tarkentaa oliko virhe hinnankorotuksen ennenaikainen paljastuminen vai kenties väärä arvo postimerkin hintatiedoissa.

– Tiedoissa oli virheitä. Postimerkit on kyllä tulossa, mutta niiden hintatiedoissa oli virheitä. Hinnat vahvistetaan ja niistä kerrotaan heti kun ne on vahvistettu, jos niitä muutoksia tulee. Vähintään kuukautta ennen kerrotaan. Siinä ei nyt ollut paikkansapitävät hinnat, että se olisivat olleet ne viralliset julkistettavat hinnat, eli se oli virheellistä tietoa ja piti siksi poistaa.

Posti ei siis kiistä mahdollista tulevaa hinnankorotusta, mutta ei myöskään vahvista sitä. Verkkoon vuotaneet postimerkit tullaan julkaisemaan, mutta hintatietojen kerrottiin nyt olleen virheellisiä. Totuus asiassa paljastuu viimeistään lokakuun alussa, kun marraskuun alussa tehtävästä mahdollisesta hintojen korotuksesta täytyy viimeistään ilmoittaa.

Kotimaan postimerkin hinta on nykyisin 1,30 euroa, johon se nousi viime keväänä 1,20 eurosta. Samaan aikaan ulkomaan postimerkin hinta nousi nykyiseen 1,40 euroon 1,30 eurosta. Mikäli nyt julkisuuteen vuotanut postimaksujen korotus vahvistetaan, ovat postimerkkien hinnat nousseet vuodessa peräti 20 senttiä sekä koti- että ulkomaille. Kotimaan postimerkin hinta olisi marraskuun mahdollisen hinnankorotuksen jälkeen noussut 17 prosenttia ja ulkomaan postimerkin hinta 15 prosenttia.