Blockfest 10 vuotta – vuosi 2015: ”Tempaus onnistuttiin pitämään salassa…”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Blockfest 10 on juttusarja, jossa kerrotaan tänä vuonna 10 vuotta täyttävän Blockfest-tapahtuman tarina tapahtuman syntymästä nykypäivään. Kirjoittaja on aloittanut Blockfesteilla juoksupoikana ja työskentelee nyt jo viidettä vuotta tapahtuman toisena tuottajana.

Blockfest 2015

Vuonna 2011 kasvoimme ulos Pakkahuoneelta. Vuonna 2012 Tullinaukion kapasiteetti ei enää riittänyt meille. Ja lopulta vuonna 2015, kolmen Ratinanniemen festivaalipuistossa vietetyn kesän jälkeen, sekään ei ollut tarpeeksi iso alue palvelemaan kävijöitämme toivotulla tavalla.

Blockfestin vastaava tuottaja Kalle Kallonen oli ideoinut stadionille laajentumista jo pidemmän aikaa ja lopulta tämä päätettiin toteuttaa syksyllä 2014. Stadionille siirtymisen mahdollisti käytännössä Cheek, joka oli juuri myynyt Olympiastadionin historiallisesti loppuun omalla keikallaan – vieläpä kahtena päivänä peräkkäin.

Blockfest 2015, Kuva: Julius Konttinen
Blockfest 2015, Kuva: Santeri Saarinen, Stara
Blockfest 2015, Kuva: Stara

Näiden keikkojen jälkeen Cheek vetäytyi tauolle niin keikkalavoilta kuin julkaisurintamaltakin. Hän tiesi kuitenkin jo tuossa vaiheessa, että haluaa tehdä paluun kuvioihin seuraavana kesänä ja valitsi kyseisen shown estradikseen Blockfestin. Seuraavat noin kymmenen kuukautta vain kourallinen ihmisiä tiesi siirrosta. Tempaus onnistuttiin pitämään salassa aina seuraavaan heinäkuuhun asti, mikä meidän osaltamme oli mahdollista ydinryhmän pienuuden ja luotettavuuden takia.

Päätimme molempien osapuolten tuumin tehdä julkistuksen kahdessa vaiheessa. Ensin tiedote Ratinan stadionille laajentumisesta ja pari päivää myöhemmin Cheekin keikan paljastaminen. Näiden muutaman välipäivän aikana Twitterissä alkoi kiertää huhu, jonka mukaan Eminem ja Rihanna olisivat tekemässä yhteistä Euroopan kiertuetta, myös Suomeen asti ulottuen. Lähteenä huhulle oli (muistaakseni slovakialainen) feikkisivusto nimeltä Yaticket, joka myi lippuja erilaisille tuulesta temmatuille keikoille (mm. ”Coldplayn Suomen keikka”).

Blockfest 2015, Cheek, Kuva: Santeri Saarinen, Stara
Blockfest 2015, Mikael Gabriel, Kuva: Santeri Saarinen, Stara
Blockfest 2015, Elastinen, Kuva: Santeri Saarinen, Stara

Koska nykyään eletään aikakautta, jolloin lähteitä ei tunnuta juuri tarkistavan, iltapäivälehdet kehittelivät tästä uutisen kulmalla ”Eminem Blockfesteille”. Useat eri mediat myös mainitsivat kuinka Blockfest olisi tiedottanut tulevan esiintyjän olevan ”maailmanluokan tähti”, vaikka todellisuudessa tiedotteessa todettiin näin: ”Blockfest on kiinnittänyt uuden pääesiintyjän lauantaille 22. elokuuta”.

Eminemin keikkaliksat pyörivät sellaisissa summissa, että toiveet supertähden saamisesta jonain päivänä Suomeen esiintymään ovat hyvin hataralla pohjalla. Teemme toki vuosittain (kotimaiseen festaritasoon nähden) uhkarohkeitakin tarjouksia Detroitin kasvatille ja tulemme yrittämään legendan saamista Suomeen myös jatkossa, mutta siihen asti ”Eminem Blockfesteille” -projekti elää vain meeminä netissä.

Blockfest 2015, Kuva: Santeri Saarinen, Stara
Blockfest 2015, Kuva: Santeri Saarinen, Stara
Blockfest 2015, Kuva: Santeri Saarinen, Stara
Blockfest 2015, Kuva: Julius Konttinen
Blockfest 2015, Kuva: Santeri Saarinen, Stara

Cheekin paluu oli positiivinen yllätys niille, jotka eivät tempautuneet iltapäivälehtien sensaationhakuisen klikkijournalismin vietäväksi. Liput lauantaille olisi myyty loppuun minuuteissa (tuplaantuneesta kapasiteetista huolimatta), ellei lipunmyyntisivusto olisi kaatunut käsittämättömän kovan vierailijapaineen alla.

Ulkomaisten nimien osalta meillä oli molempina päivinä harvinainen tilanne, kun saman kollektiivin jäsenet vierailivat toistensa keikoilla. Young Thug piipahti T.I:n setissä – ja toisin päin. Sama toistui Taylor Gang -kaverusten Wiz Khalifan sekä Ty Dolla $ignin kohdalla. Wiz Khalifa osoitti kaiken lisäksi upeaa tilannetajua heijastamalla See You Again -kappaleensa aikana screeneille kunnianosoitukset edesmenneille DJ Nuorelle Sepälle, Edorfille sekä Ezkimolle.

Erityisen hieno muisto jäi myös Mobb Deepin keikasta. Queensbridgen legendaarinen kaksikko veti teltan täyteen ysäriräpin ystäviä. Pitkän linjan tekijät olivat keikalla kovassa tikissä, materiaalia kuultiin klassikoista aina uudempaan tuotantoon lähtien. Tämä jäi valitettavasti myös Prodigyn viimeiseksi keikaksi Suomessa, sillä piinkova MC menehtyi viime kesäkuussa.

Blockfest 2015, Kuva: Julius Konttinen
Blockfest 2015, Kuva: Julius Konttinen
Blockfest 2015, Kuva: Julius Konttinen

Suomisosastolla Pyhimys julkaisi uuden albumin ja teki paluun pitkän tauon jälkeen soolokeikoille Blockfesteilla. Uniikki kosi tyttöystäväänsä kesken keikan stadionilla. Evelina esiintyi jo ensimmäistä kertaa meillä Asten sekä Nikke Ankaran kanssa. Paperi T oli lyönyt läpi ”Malarian pelko” -albumillaan.

Ilman stadionille laajentumista Blockfesteilla ei olisi kolmatta lavaa. Päätimme hyödyntää tilaisuuden esittelemällä sen ohjelmistossa vaihtoehtoisempaa rap-ilmaisua. Lakeside Stage -nimellä kulkeneella alueella kuultiin mm. spoken wordia (Dxxxa D & Hzzzt), vivahteita jazzista (Hannibal & Hot Heros), rockista (Atomirotta), trapista (Tippa-T, Pajafella) sekä boom bapista (Jussi Kuoma, The Megaphone State).

YLE taltioi useampia keikkoja paikan päältä niin suorana kuin jälkilähetyksenä. Tämä oli meille järjestäjille hieno asia jo siitäkin syystä, ettemme yleensä pääse katsomaan kuin molempien päivien viimeiset keikat ja YLE Areenan kautta pääsimme näkemään eri esitysten tunnelmaa paremmin. Erityisen vaikutuksen Cheekin näyttävän shown lisäksi teki Pyhimyksen setti, jonka aikana yleisö osasi räpätä / laulaa vain muutama viikko ennen Blockfestia ilmestyneen uuden levyn sanat ulkoa.

BLOCKFEST 2015

Ajankohta 21.-22.8.

Loppuunmyyty jo ennakkoon

Tapahtumapaikkana Ratinan stadion & Ratinanniemi, Tampere

Kävijämäärä (jatkot mukaan lukien): noin 60.000